Gillian Vandamme legt zich neer bij 28 jaar cel

Gillian Vandamme kreeg voor de roofmoord de straf van 28 jaar cel.
Redactie KW

Gillian Vandamme (21) heeft geen beroep aangetekend tegen zijn veroordeling tot 28 jaar cel voor de roofmoord op Maurisette Poiré (83) uit Ardooie. Dat bevestigt zijn raadsman Serge Defrenne. De Roeselarenaar was nog minderjarig toen hij de vrouw met messteken van het leven beroofde.

Het lichaam van het slachtoffer werd op 7 januari 2013 door de politie ontdekt in haar woning. Al snel bleek dat haar Land Rover en haar gsm gestolen waren. Gillian Vandamme had de gsm op 4 januari al meermaals gebruikt, waardoor hij snel als verdachte in beeld kwam. Een dag later werd de toen 17-jarige Roeselarenaar gearresteerd.

Maximumstraf

De wetsdokter stelde 34 messteken vast op het lichaam van Maurisette Poiré. Bovendien werd de vrouw ook nog verkracht door de beklaagde. Tenslotte stak Vandamme zelfs haar haar in brand. De beklaagde verklaarde dat hij eigenlijk enkel de bedoeling had om het slachtoffer te bestelen. Hij had naar eigen zeggen geld nodig omdat hij naar Spanje wilde vluchten.

Op het proces vorderde het openbaar ministerie 30 jaar cel. De verdediging argumenteerde dat 20 jaar in dit specifieke geval de maximumstraf is. Uiteindelijk bepaalde de rechtbank de maximumstraf op 28 jaar. Tegen alle verwachtingen in heeft de verdediging tegen dat vonnis geen beroep aangetekend. Gillian Vandamme aanvaardt zijn straf en wil vanuit de jeugdgevangenis van Tongeren aan zichzelf en aan zijn toekomst werken. In 2022 zal hij een eerste keer om zijn voorwaardelijke vrijlating kunnen vragen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier