Getuige verhoord over valse bommelding op marinebasis Zeebrugge

Redactie KW

In de zaak van een valse bommelding op de marinebasis van Zeebrugge is de officier van wacht als getuige verhoord. P.E. bevestigde hoe Stefan S. dreigde om hoofden af te hakken en bommen te plaatsen. Het openbaar ministerie vorderde op de vorige zitting al zes maanden cel.

Tijdens de Marinedagen van begin juli 2014 belde Stefan S. op een avond drie keer naar de marinebasis in Zeebrugge. Volgens het parket dreigde hij in het eerste telefoongesprek met een aanslag. S. zou ook aangekondigd hebben een bom te plaatsen. Tijdens het tweede telefoontje bleef het stil. Volgens de telefonist herhaalde S. in het derde telefoontje de dreigementen, maar dat stemt niet overeen met de uitgeschreven versie van dat gesprek.

Tijdens zijn getuigenis was P.E. duidelijk over de inhoud van de oproepen. “De persoon in het wachtlokaal vond het een raar gesprek en heeft mij er als officier bijgeroepen. De man aan de telefoon zei deel uit te maken van een militiegroep van de MI-5. Ze zouden op de basis hoofden afhakken en onze uniformen belachelijk maken. Hij dreigde ook met een gasbom en een vliegtuigbom van het type MK-80.”

Volgens de verdediging waren de telefoontjes vooral grappig bedoeld. Op de zitting werd ook een fragment van het derde gesprek beluisterd. Stefan S. beweerde stellig dat het niet zijn stem was.

Op 6 januari zal de zaak gepleit worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier