Getuige trekt verklaring over uitbuiting door immomakelaar uit Meulebeke in

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

In de zaak tegen een 36-jarige immobiliënmakelaar uit Meulebeke die verdacht wordt van mensenhandel, heeft een getuige op de zitting woensdag in Brugge zijn belastende verklaring ingetrokken. Een Ghanese vluchteling beweert wel nog steeds dat hij twee jaar lang economisch werd uitgebuit door Kris V., die hem inzette voor allerlei klusjes.

C.B. vluchtte in 2011 uit zijn thuisland Ghana en verblijft sindsdien illegaal in ons land. In 2013 ontmoette hij Kris V., een immomakelaar die vooral in Kortrijk actief is. In ruil voor kost en inwoon moest de Ghanees naar eigen zeggen regelmatig klusjes opknappen voor de beklaagde. Zogezegd ging V. ook zorgen voor verblijfspapieren, maar daar kwam niets van in huis. Volgens de advocaat van de burgerlijke partij werd zijn cliënt als een moderne slaaf gebruikt. Het slachtoffer vorderde een morele schadevergoeding van 25.000 euro.

De zaak kwam aan het licht toen C.B. in december 2015 in Roeselare aangifte deed bij de politie. Verder onderzoek wees uit dat V. nog mensen in het zwart tewerk stelde, onder andere als conciërge. Eén van de niet-ingeschreven werkkrachten verklaarde in het dossier dat hij 10 euro per uur verdiende om klusjes uit te voeren. Naar eigen zeggen werkte D.C. (33) uit Heist om zijn drugsgebruik te financieren. Op de zitting vertelde de man een heel ander verhaal. “Ik had pas vijf jaar in de gevangenis gezeten en wist niet wat ik moest zeggen toen ik in Roeselare ondervraagd werd over drugsbezit.” De politie bleef hem naar verluidt vragen of hij zich in opdracht van V. prostitueerde. “Ik wilde naar huis en heb dan maar onder druk van de politie een verklaring afgelegd. Maar ik heb nooit voor hem gewerkt, ik betaalde mijn drugs door te stelen van mijn ouders en mijn broer.”

Procureur Frank Demeester wees de getuige erop dat zijn oorspronkelijke verklaring nochtans heel gedetailleerd was. Zo vertelde D.C. aan de politie dat hij vier uur in een bepaalde woning in Pittem had gewerkt. “Je gaat niemand vinden die me voor hem heeft weten werken“, zei de getuige op de zitting. Op 7 februari komen de politiemensen die D.C. in oktober 2015 verhoorden aan het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier