Gestolen kerkobjecten uit De Klijte, Loker en Westouter komen plots boven water

De lokale recherche is volop bezig met te onderzoeken welke stukken van welke eigenaars zijn. © EF
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Een Mariabeeld dat vorig jaar gestolen werd in de kerk van De Klijte, werd vorige week maandag teruggevonden bij drie Rijselse studenten. Opmerkelijk: nadat de politie de studenten vrijliet, brachten onbekenden ook een klokje terug naar de kerk van Westouter en een schilderijtje naar de kerk van Loker.

Het was de penningmeester van de kerkfabriek van Westouter die het nieuws van de aanhouding van de studenten ontdekte op de website van La Voix Du Nord. Maandag bracht hij de rest van de kerkraad op de hoogte.

De Franse lokale krant berichtte dat de Franse politie vorige week maandag twee jongemannen en een vrouw arresteerde in Guînes. Ze werden ervan verdacht ongeveer honderd kunstvoorwerpen te hebben gestolen uit kerken in het noorden van Frankrijk én in België. Het gaat om kunstgeschiedenisstudenten van de universiteit van Rijsel tussen 27 en 30 jaar. Tijdens hun verhoor gaven ze de diefstallen toe. Bij huiszoekingen vond de politie honderd beelden, schilderijen en andere relikwieën.

“De Franse politie toonde in de reportage van La Voix du Nord een foto van de buit en ik herkende daartussen onmiskenbaar het Mariabeeld dat vorige zomer uit de kerk van De Klijte werd gestolen”, vertelt Bernard Deforche, voorzitter van de kerkfabriek van De Klijte. “Wel bleken de zilveren kronen van Maria en Jezus en de zilveren scepter van Maria te ontbreken. We hebben ondertussen contact opgenomen met de politie en hopen dat het beeldje snel terug in de kerk van De Klijte kan gezet worden.”

Nooit doorverkocht

Het 200 jaar oude beeld van Maria is gemaakt van hout, is 40 centimeter hoog en zou tussen 1.000 en 2.000 euro waard zijn. Ondanks de hoge waarde van het beeld hebben de studenten het nooit doorverkocht, net als de andere kunstvoorwerpen die ze gestolen hebben. Ze gaven de feiten toe, maar zeiden niet meer te herinneren waar ze de voorwerpen allemaal gestolen hebben, vooral in België. Ze waren niet bekend bij de politie en werden na de verhoren weer vrijgelaten.”

Het Mariabeeld is niet het enige kunstvoorwerp dat de afgelopen jaren uit Heuvellandse kerken ontvreemd werd. In februari vorig jaar stelde pastoor Igor de Bliquy vast dat er een klok verdwenen was uit de kerk van Westouter én dat een schilderij weg was in de kerk van Loker. Die waren echter niet te zien op de beelden van de buit die bij de Rijselse studenten gevonden werd.

Bruikbare camerabeelden

Naar aanleiding van die diefstallen hadden we enkele bewakingscamera’s geïnstalleerd in de kerk van Westouter“, zegt Jef Leeuwerck, voorzitter van de kerkfabriek van Westouter.

“In december was er nog een diefstal die we dankzij die camera’s hebben kunnen ophelderen. Enkele vrijwilligers hadden afgelopen weekend nieuwe tapijten gelegd in de kerk van Westouter en stelden toen vast dat het klokje terug was. Achteraf hebben we dan de camerabeelden bekeken en gezien dat op vrijdagmiddag omstreeks 14 uur een persoon met een pet en een rugzak de kerk is binnengekomen en het klokje achteraan terugzette. Op de beelden is de man wel duidelijk herkenbaar, dus we hebben ze doorgespeeld aan de politie.”

Kregen studenten wroeging?

Ook het schilderij van de kerk van Loker is plots terug van weggeweest. “Die studenten werden blijkbaar vrijgelaten. Misschien hadden ze nog ergens anders gestolen kerkschatten liggen, kregen ze wroeging en brachten ze ze daardoor terug”, gist Bernard Deforche.

Hoofdcommissaris Georges Aeck van de lokale politie Arro Ieper bevestigt dat zijn manschappen op de hoogte zijn van de ontwikkelingen. “De collega’s uit Frankrijk hebben inderdaad een actie gedaan en hebben zaken gevonden die in onze zone ontvreemd werden. Ze hebben foto’s doorgestuurd van alle stukken en de lokale recherche is nu volop bezig met te onderzoeken welke stukken van welke eigenaars zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier