“Geregeld klanten de dupe”

Zaakvoerder Jos Denolf van Deno Computers: "Cybercrime is een plaag die moeilijk klein te krijgen is." (Foto JS)
Johan Sabbe

Deno Computers, de zaak in IT-producten met vestigingen in Torhout en Aalter, krijgt meer klanten dan je zou vermoeden over de vloer die het slachtoffer van cybercriminaliteit of kortweg cybercrime zijn geworden. Zaakvoerder Jos Denolf (46) is daar uiteraard niet blij mee, maar doet er samen met zijn team alles aan om de slachtoffers te helpen, zeker als het om een met een virus geïnfecteerde computer gaat.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Cybercriminaliteit.

De hoofdzetel van Deno Computers bevindt zich in Torhout, op de hoek van de Kortemark- en de Blekerijstraat. “Geregeld zijn klanten de dupe van cybercrime”, zucht Jos. “Gelukkig installeren de meesten degelijke antivirussoftware, maar die volstaat niet altijd. Een ondoordachte klik op een via mail toegestuurde link kan soms al voldoende zijn om een kleine ramp te veroorzaken.”

De Trojaanse Paarden

Deno-winkelverantwoordelijke Mathieu Herbrant is specialist in de strijd tegen cybercrime. Al geeft hij toe dat er soms totaal geen kruid tegen gewassen is. Vooral het fenomeen van de cryptovirussen, waarbij de gegevens op de pc versleuteld worden en de criminelen losgeld vragen om de bestanden te herstellen, is een moeilijk te bekampen plaag.

“Bepaalde malware is op zich niet erg gevaarlijk, maar zorgt voor hinder en vertragingen op de computer”, legt hij uit. “Daar hebben klanten sowieso last van. Die relatief onschuldige, maar vervelende malware belooft bijvoorbeeld je systeem te zullen versnellen, maar doet net het omgekeerde. Of zegt dat er fouten in je computer zijn aangetroffen en dat je maar beter een programmaatje koopt om die afwijkingen eruit te halen. Geldklopperij dus.”

“Neem dagelijks een back-up op een externe harde schijf”

“Ook spam of via het internet opduikende reclame voor zogezegde wondermiddelen kunnen best wel vervelend zijn. Ze beloven haargroei voor wie kalend is of een fenomenale toename van de geslachtsdelen voor wie zich slecht bedeeld voelt (lacht). Ook hier is de bedoeling je oplichten en je iets waardeloos doen kopen.”

“Op gevaarlijk terrein belanden we met de échte virussen die via mail kunnen binnenkomen. Gelukkig hebben de meeste mensen degelijke antivirussoftware, maar toch blijven sommigen niet beschermd of doen ze een beroep op gratis programma’s, die niet altijd even efficiënt werken. Als een computer geïnfecteerd is met bijvoorbeeld de bekende Trojaanse Paarden, dan kunnen de criminelen in je pc inbreken en privégegevens ontfutselen, zoals paswoorden en codes voor betalingen. Wanneer klanten met zo’n probleem aankloppen, proberen we met gesofisticeerde antiviruspakketten de besmette bestanden te redden en het virus te verwijderen. Moraal van het verhaal: zorg voor een goede antivirus.”

Bestanden versleuteld

Het ergste vindt Mathieu het almaar meer om zich heen grijpende fenomeen van de cryptovirussen. “Dat is zogenoemde ransomware, waarbij al je computerbestanden verloren kunnen gaan, zegt hij. “Cryptoware sluipt binnen via bijlagen aan e-mails of via links waarop je ondoordacht klikt en het cryptopakket zonder het te weten downloadt. Het kan bijvoorbeeld om een mail gaan die van een betrouwbare klant of een leverancier lijkt te komen. Eenmaal het cryptopakket zijn gang kan gaan, worden al je bestanden en gegevens versleuteld. Die sleutel is zo complex, dat hij niet te achterhalen valt. Dan krijg je de melding op je bureaublad dat je enkel weer toegang tot je computer kunt krijgen door een aantal Bitcoins te betalen, een vorm van elektronisch geld. En dan ben je nog niet eens zeker dat de cybercriminelen na die betaling je pc weer in orde zullen brengen.”

“Door dat hele gedoe is de waarde van de Bitcoin fenomenaal gestegen van pakweg 500 euro een tijdje geleden tot 5.500 euro nu.”

Of Mathieu een gouden raad heeft voor u en ik? “Dagelijks een back-up nemen op een externe harde schijf en nadien dat schijfje van je computer loskoppelen, zodat het niet mee geïnfecteerd kan worden. Op die manier kun je de strijd tegen cybercrime winnen.”