Gerechtspsychiater op assisenproces: “Hoog risico op nieuw partnergeweld”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces in Brugge tegen Gino Declercq (50) heeft gerechtspsychiater Paul Lodewyck zijn getuigenis afgelegd.

Volgens de deskundige blijft er een risico op geweld, zeker tegenover zijn partners. Alcoholmisbruik vormt hierbij een cruciale factor.

Psycholoog Jurgen Nys stelde bij Declercq een IQ van 69 vast. “Vooral zijn aandacht en zijn concentratie waren laag. Intrinsiek kan hij gerekend worden tot de eerder zwakbegaafden.” Het onderzoek toonde aan dat de beschuldigde moeilijk zijn woede kan controleren. “Hij heeft aanleg voor het ontwikkelen van agressie en wantrouwen. Hij bevindt zich in een grote risicogroep voor partnermishandelaars, die in 75 procent van de gevallen hervallen. Dat wordt nog vergroot door de aanwezige alcoholproblematiek.”

Zijn totaal gebrek aan respect blijkt ook uit zijn gedrag na de feiten

Het verhoor bij de onderzoeksrechter werd bijgewoond door psychiater Paul Lodewyck. “Hij was toen heel onverzorgd, een totaal andere man dan hier. Hij was blootsvoets, had een vuile witte baard en had bijna geen mimiek.” De deskundige stelt bij Declercq een antisociale persoonlijkheid vast. “Hij is erg bezitterig en jaloers. Zijn totaal gebrek aan respect blijkt ook uit zijn gedrag na de feiten. Hij zet zich heel graag in de slachtofferpositie door de schuld naar Eveline Vandenbogaerde te schuiven.”

Dokter Lodewyck is van oordeel dat de beschuldigde gevaarlijk blijft, zeker tegenover zijn partners. “Alcohol is een versterkende factor van de agressie, maar hij kan ook gekrenkt en agressief reageren als hij niet gedronken heeft. De kans vermindert heel wat, maar is niet tot nul herleid. Er is trouwens maar een heel kleine kans dat hij niet meer zou drinken als hij de gevangenis mag verlaten.”

Ook op de ochtend van zijn arrestatie had Gino Declercq meer dan 2 promille alcohol in zijn bloed. “Dat is een toestand van dronkenschap, maar hij is een gewoontedrinker. Iemand anders zou al in de buurt van een coma komen”, getuigde de toxicoloog. De beschuldigde probeerde zich op dat moment ook van het leven te beroven door een grote dosis Antabuse in te nemen. “Die combinatie kan gevaarlijk zijn, maar is slechts zelden dodelijk. Je wordt er wel misselijk van en moet hevig braken.”

Door die pillen belandde Declercq in het ziekenhuis. “Hij reageerde op geen enkele prikkel. Ik heb dan beslist dat hij in observatie moest blijven. Het klinisch beeld wees op een delirium”, aldus dokter Callens. De psychiater gaf pas na twee dagen toestemming om de beschuldigde te verhoren.

Tenslotte kwamen ook nog enkele buren van de betrokkenen aan het woord. “Er was daar veel geluid, die mensen leefden eigenlijk ‘s nachts. Wij hadden geen nachtrust”, aldus Alice Lefebre. Verschillende buren merkten maden en vliegen op in de buurt van het appartement van Declercq. “Ik rook iets raars, maar ik wist niet wat het was. Ik dacht dat er een trein passeerde die iets vervoerde.”

In de maanden voor haar dood trok Eveline Vandenbogaerde enkele keren in bij een 80-jarige kennis. “Eerst was Eveline daar voorlopig, maar later zei Jeroom mij dat ze zo lang mocht blijven als ze wou. Ze kreeg slagen van haar vriend en hij had medelijden met haar”, vertelde een buurvrouw. Gino Declercq kwam zijn partner eens hardhandig weghalen bij Jeroom Bonte. “Hij trok haar met zijn arm om haar nek mee tot aan de hoek van de straat. Jullie ga ik niets doen, maar die twee moeten eraan, zei hij.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier