Gents hof van beroep waagt zich opnieuw aan zaak Lernout & Hauspie

30/08/16 om 16:31 - Bijgewerkt om 16:31

In het nieuwe gerechtelijke jaar zal het Gentse hof van beroep zich opnieuw buigen over de zaak Lernout & Hauspie (L&H), goed 15 jaar na het faillissement van het spraaktechnologiebedrijf. Op 7 november zullen de eerste pleidooien plaatsvinden over het afhandelen van de schadevergoedingen.

Gents hof van beroep waagt zich opnieuw aan zaak Lernout & Hauspie

© BELGA

Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak. Meer dan tienduizend burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding. Bij het Gentse hof van beroep is het bang afwachten over de verdere afhandeling van het "monsterproces". De correctionele griffie stuurde alle gekende partijen en hun advocaat een proceskalender.

Echt arrest pas voor 2017

Het hof van beroep had de eerste conclusie voor de burgerlijke partijen vooropgesteld op 30 november 2014. Twee jaar later, op 7 november, moeten de eerste pleidooien plaatsvinden in de zittingszaal van het hof van assisen. Dan zal echter alleen gepleit worden over de juridische problemen in de zaak, zoals de eventuele verjaring van de zaak. Het hof zal vermoedelijk pas in 2017 een arrest vellen over de rechtsvragen. Daarna komt pas de begroting van de individuele vorderingen aan bod.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!