Gemeente Kuurne en politiezone Vlas binden strijd aan tegen fietsdiefstallen

Redactie KW

Ten opzichte van vorig jaar merkt politiezone Vlas een stijging van maar liefst 28% wanneer men het aantal aangegeven fietsdiefstallen bekijkt.

Opvallende gasten deze week op de wekelijkse woensdagmarkt in Kuurne. Enkele politiemensen van de zone Vlas boden fietsers er de kans om hun fiets te laten labelen. En daar gingen meer dan 100 inwoners gretig op in. “De recente cijfers tonen aan dat het aantal fietsdiefstallen in onze gemeente in de lift zit”, aldus burgemeester Francis Benoit (CD&V).

Ten opzichte van vorig jaar merkt politiezone Vlas een stijging van maar liefst 28% wanneer men het aantal aangegeven fietsdiefstallen bekijkt. “In 2016 werden tot op vandaag 27 gevallen gemeld, maar als je weet dat veel diefstallen van (brom)fietsen niet wordt aangegeven, ligt het werkelijke cijfer vermoedelijk nog een pak hoger”, zegt de Kuurnse burgemeester.

Twee doelen

De gemeente wil daarom in samenspraak met de politie werk maken van preventieve en sensibiliserende acties. Het labelen van fietsen is daar één van. “Dergelijke labelacties hebben twee voorname doelen”, vertelt hoofdinspecteur van de politiezone Vlas Kristof Dewaegenaere.

“Diefstalpreventie enerzijds, want een gelabelde fiets wordt over het algemeen minder snel ontvreemd dan een niet-gelabeld exemplaar. Anderzijds helpt een fietslabel bij het opsporen van de rechtmatige eigenaar. Op basis van het rijksregisternummer dat verbonden is aan het label, kan die veel sneller gelokaliseerd worden.”

Gezien het succes van het initiatief op de markt en de labelactie van de jeugdraad eerder deze maand, is men ook van plan in de toekomst dergelijke momenten aan te bieden.

Investeren in fietsenstallingen

Naast preventie wil het bestuur ook verder inzetten op een beter fietsbeleid. Dat houdt onder meer het voorzien van goeie fietsenstallingen in. Zeker op evenementen, zoals bijvoorbeeld de meest recente editie van de Ezelsfeesten, zijn goed uitgeruste stallingen een must. “Onze schepen van Mobiliteit Francis Watteeuw (SP.A) werkt op dit moment een onderbouwd investeringsplan uit”, aldus de burgemeester nog.

(OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier