Geert Vanweehaeghe en Thomas Couvreur beschuldigd van moord op Caroline Vyncke

Maandag is het proces rond de moord op Caroline Vyncke begonnen. De twee beschuldigden werden binnengebracht. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces in Brugge over de moord op Caroline Vyncke (42) heeft openbaar aanklager Tom Janssens maandagochtend de akte van beschuldiging voorgelezen.

Geert Vanweehaeghe (37) en Thomas Couvreur (29) moeten zich verantwoorden voor hun aandeel in de dood van de vrouw uit Moorsele.

Op 9 februari 2011 verwittigde Vanweehaeghe de politie toen zijn vriendin niet was thuisgekomen. Een paar dagen later vertelde de man spontaan aan de speurders dat hij Vyncke enkele rake klappen had toegebracht nadat ze hem met een mes bedreigde. Later verklaarde hij zelfs dat het slachtoffer tijdens een ruzie op het mes was gevallen. Beide bekentenissen trok hij snel terug in. Tot vandaag houdt Vanweehaeghe vol dat zijn vriendin de avond van 8 februari met haar hond was vertrokken. Het dier werd de volgende ochtend levend aangetroffen in de buurt van hun woning.

Slachtoffer Caroline Vyncke
Slachtoffer Caroline Vyncke

Afgezaagd dijbeen in de Heulebeek

De doorbraak in het dossier kwam er pas toen op 16 april 2011 in de Heulebeek in Moorsele een afgezaagd dijbeen van het slachtoffer werd aangetroffen. In dezelfde beek werden later nog meer lichaamsdelen van Caroline Vyncke teruggevonden. Nochtans was de buurt van de Heulebeek eerder al tevergeefs grondig doorzocht. De autopsie wees uit dat de vrouw om het leven kwam door messteken in de borstkas en in het gezicht. Ook wurging wordt door de wetsdokters niet uitgesloten.

In de Heulebeek werd een afgezaagd dijbeen gevonden.
In de Heulebeek werd een afgezaagd dijbeen gevonden.© PHK

Uit het telefonie-onderzoek bleek dat Thomas Couvreur de gsm van het slachtoffer gebruikte. Bij de vroegere buurman van Vanweehaeghe werden nog meer spullen van Caroline Vyncke aangetroffen. De politie vond er zelfs een mes met bloed van het slachtoffer. De dag na de feiten had hij ook heel veel telefonisch contact met de andere beschuldigde. De man uit Doornik werd eerst buiten vervolging gesteld, maar eind augustus 2013 kwam Couvreur opnieuw in nauwe schoentjes. In een afvoerputje van zijn vroegere woning werden immers lichaamsresten van het slachtoffer gevonden. Couvreur blijft echter elke betrokkenheid ontkennen en doorstond een test met de leugendetector.

Geert Vanweehaeghe en Thomas Couvreur beschuldigd van moord op Caroline Vyncke
© BELGA

Beschuldigde in rolstoel

In eerste instantie leek er helemaal geen assisenproces te komen, want de Kortrijkse raadkamer beval de internering van Geert Vanweehaeghe. De gerechtspsychiaters waren immers van oordeel dat Vanweehaeghe ontoerekeningsvatbaar was. Alle betrokken partijen gingen in beroep en kregen van de KI in Gent gelijk.

Uit de akte van beschuldiging blijkt dat Geert Vanweehaeghe bekend stond om zijn opvliegend karakter. Caroline Vyncke wilde wellicht om die reden een eind maken aan hun relatie. De beschuldigde bewoog zich voort in een rolstoel, maar niemand had weet van een medisch probleem. Thomas Couvreur kwam wel al regelmatig in aanraking met het gerecht. Zo werd hij in Frankrijk al veroordeeld voor diefstallen, inbraken, vechtpartijen en drugsfeiten.

Eén van de twee beschuldigden zat in een rolstoel, al is het niet duidelijk of hij die ook echt nodig had.
Eén van de twee beschuldigden zat in een rolstoel, al is het niet duidelijk of hij die ook echt nodig had.© BELGA

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier