Geert Vanweehaeghe eist 100.000 euro van Belgische staat na proces-Vyncke

Geert Vanweehaeghe is een vrij man. Zus Veerle en schoonbroer Björn vangen hem op. (Foto SM)
Redactie KW

De 37-jarige Geert Vanweehaeghe, die drie weken geleden door het assisenhof in Brugge werd vrijgesproken voor de moord op zijn vriendin Caroline Vyncke, eist 101.728 euro van de Belgische staat.

Dat is 68 euro voor elke dag van de ruim vier jaar dat hij in de cel zat, zo melden de kranten van Mediahuis. “Geert heeft vijftig maanden onschuldig vastgezeten”, zegt zijn advocaat Dimitri Vantomme. “Hij zal een enorme inspanning moeten leveren om zijn leven weer in de plooi te doen vallen.”

Vantomme en zijn confrater Frank Scheerlinck eisen van de Belgische staat daarom 68 euro voor elk van de 1.496 dagen dat hun cliënt onschuldig in de cel zat.

Advocaat Dimitri Vantomme en zijn confrater Frank Scheerlinck eisen van de Belgische staat 68 euro voor elk van de 1.496 dagen dat hun cliënt onschuldig in de cel zat.
Advocaat Dimitri Vantomme en zijn confrater Frank Scheerlinck eisen van de Belgische staat 68 euro voor elk van de 1.496 dagen dat hun cliënt onschuldig in de cel zat.© Foto Kurt

Volgens de wettelijke procedure bedraagt het basisbedrag per dag onterechte opsluiting 40 euro. “Wij eisen een hoger bedrag om verschillende redenen: de kwetsbaarheid van Geert, de ernstige fouten die gemaakt zijn in het moordonderzoek en de enorm lange duur van de hechtenis.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier