Geen celstraf voor Izegems duo dat 20 kilo coke bestelde, maar stenen geleverd kreeg

Redactie KW

Twee mannen uit Izegem zijn door de correctionele rechtbank van Gent vrijgesproken voor een hele resem mislukte drugdeals. Herbert H. (46), de voormalige voorzitter van tennisclub Isis, en zijn jeugdvriend Kris G. (51), betaalden 200.000 euro om 20 kilo cocaïne te kopen, maar kregen snelbouwstenen geleverd. De rechtbank sprak hen vrij omdat de feiten die ze pleegden op zich niet strafbaar zijn, hun geld zijn ze wel kwijt.

De twee Izegemse jeugdvrienden raakten verwikkeld in de smeuïge zaak toen Kris G. een tweetal jaar geleden een decadent feestje bezocht in een kasteel in het Oost-Vlaamse Vinderhoute, inclusief drugs en escortes. Hij ontmoette er A., een man die hij kende uit het uitgaansleven. Die dreigde ermee om de echtgenote van Kris G. in te lichten over zijn aanwezigheid op het seksfeestje en eiste zwijggeld. Met dat geld, 200.000 euro, zou hij een drugsdeal financieren. Kris G. stemde toe, maar beschikte niet over het geld. Daarvoor schakelde hij zijn steenrijke vriend Herbert H. in. Die dacht naar eigen zeggen dat zijn geld zou dienen om te investeren in vastgoed en overhandigde het geld aan dealer A. Dealer A. investeerde het geld echter niet in vastgoed, ook niet in drugs, maar stak het gewoon in zijn eigen zakken. Hij meldde aan Kris G. dat de drugsdeal mislukt was omdat de politie er lucht van had gekregen. Daarop vroeg hij nogmaals 70.000 euro, voor een nieuwe deal. Opnieuw hoestte Herbert H. het geld op, maar opnieuw kwam er van de hele deal niets in huis. Om zijn verhaal geloofwaardig te maken, leverde A. zogezegd wel drugs, maar dat bleken in werkelijkheid witte snelbouwstenen te zijn. Toen A. een derde keer om geld vroeg, zou Herbert H. geëist hebben dat hij eerst de drugs mocht zien. Terwijl A. via FaceTime de drugs toonde aan Herbert H., viel de politie echter binnen en kwam de hele zaak in september 2015 aan het licht.

Een ‘louche, gewetenloze zakenman die alles doet voor geld

Toen de feiten enkele weken geleden voor de Gentse rechtbank behandeld werden, raakte de zaak in de openbaarheid en nam Herbert H. ontslag als voorzitter van tennisclub Isis. Tijdens de behandeling van de zaak voor de rechtbank noemde het parket hem een ‘louche, gewetenloze zakenman die alles doet voor geld, zelfs als hij met drugs de gezondheid van anderen in gevaar brengt’. Volgens rechter Anthony Van Mol in zijn vonnis staat het vast dat Herbert H. wel degelijk de bedoeling had om twintig kilo cocaïne te kopen van dealer A., voor de prijs van 200.000 euro. Het geld werd op 2 april 2015 om 11 uur ‘s ochtends door Herbert H. afgeleverd op de parking van tennisclub Isis, samen met een sportzak waarin de drugs moesten verpakt worden. Diezelfde dag, om 16 uur, ging Herbert H. samen met een kompaan naar de parking van een hotel in Drongen, waar de drugs zouden afgeleverd worden, wat uiteindelijk niet gebeurde omdat dealer A. ondertussen zelf de politie had verwittigd. Ondanks de zware bewijslast werden Herbert H. en Kris G. vandaag echter vrijgesproken. “Bij gebrek aan concrete strafbaarstelling van de handelingen die ze gepleegd hebben, dienen ze te worden vrijgesproken. Moreel zijn de feiten natuurlijk wel laakbaar”, aldus rechter Van Mol. In mensentaal: drugs kopen met het doel om ze te verkopen, is strafbaar, maar niet als je Ytong-stenen geleverd krijgt in plaats van cocaïne. Dealer A., die volgens de rechtbank verscheidene mensen oplichtte en talloze rip-deals pleegde, is veroordeeld tot 40 maanden en 18.000 euro boete. De rechtbank verklaarde ook 54.841 euro verbeurd.

Penningmeester Karel Dewickere heeft de fakkel bij tennisclub Isis ondertussen overgenomen.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier