“Gedeelde smart is halve smart. Maar ‘Marianne’ heeft hij alleen laten creperen”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Leopold Van Mullem (67) heeft de openbaar aanklager gevraagd om ja te antwoorden op beide schuldvragen. Volgens Yves Segaert-Vanden Bussche bracht de Bruggeling Marie-Antoinette Blaton (65) met voorbedachten rade om het leven.

De procureur-generaal nodigde de juryleden uit om zich eens te verplaatsen in Marie-Antoinette Blaton. “Probeer u eens voor te stellen dat u op die stoel zit, met een boom van een vent voor u. En dan voelt ge dat mes twee keer door uw keel snijden. En dan die 13 messteken die helse pijnen veroorzaken. Haar doodsstrijd moet verschrikkelijk geweest zijn.”

Leopold Van Mullem beweert dat hij al 25 jaar een vlindermes in zijn motorvest bewaarde. “Dat vind ik een rare uitleg. Hij heeft dat toch niet nodig om met zijn vrienden van de post een ritje te maken?” Tijdens het onderzoek kon niemand bevestigen dat ze Van Mullem ooit met dat mes gezien hadden. “Hier vertelde Peter Pierloor plots wel een verhaaltje om het vel van zijn maat te redden.”

Life goes on voor Pol Van Mullem

Een maand voor de feiten leende de beschuldigde 2.500 euro bij het slachtoffer. Die begon snel over haar beslissing te twijfelen, en vroeg haar geld terug. “Die beslissing heeft ze met haar leven moeten kopen. Een kat die in het nauw gedreven wordt, maakt rare sprongen. Er zat niets anders op dan ‘Marianne’ om het leven te brengen, om die schuldbekentenis vast te krijgen.” Nochtans houdt Van Mullem vol dat hij enkel om uitstel van betaling wilde vragen. “Waarom doe je haar dan geloven dat je het geld bijhebt? Dat houdt toch geen steek.” Blaton probeerde nog te dreigen door te zeggen dat het al was rondverteld van die lening. “Van Mullem gaat gewoon door, duwt haar met zijn linkerhand terug op haar stoel, met zijn rechterhand haalt hij vliegensvlug zijn vlindermes uit zijn giletvest.”

De openbaar aanklager was scherp voor het gedrag van de beschuldigde na de feiten. Zo nam hij alles mee wat eventueel in zijn richting kon wijzen. “De schuldbekentenis heeft hij verbrand en de resten verdwijnen in de stofzuiger.” De dag zelf trok Van Mullem al naar het casino en naar een wedstrijd van Club Brugge. “Hij weet maar twee steken meer, maar over de match tegen Waasland-Beveren weet hij nog alles. You’ll never walk alone, gedeelde smart is halve smart. Maar ‘Marianne’ heeft hij alleen laten creperen. Ook de volgende dagen merkt niemand iets op bij hem. Life goes on voor Pol Van Mullem.”

Yves Segaert-Vanden Bussche vroeg dan ook om Leopold Van Mullem schuldig te bevinden aan moord. Zo dadelijk zal de raadsman van Van Mullem, meester Kris Vincke, zijn pleidooi houden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier