Fruithandelaar vermoordde echtgenote en zoon, elk met bijna 20 messteken

Redactie KW

Vrijdagnamiddag is de getuigenlijst samengesteld voor het assisenproces tegen Willem Broos (74), maar liefst 47 getuigen worden opgeroepen.

De Blankenbergenaar bracht in december 2012 zijn echtgenote Maria Housen (75) en hun zoon Peter (46) met messteken om het leven. Vier moraliteitsgetuigen zullen door hun gevorderde leeftijd niet opgeroepen worden.

Op 9 december 2012 belde Willem Broos zelf de politie om aangifte te doen van de dubbele moord. De bejaarde man ging die avond eerst zijn zoon Peter met twee messen te lijf. Het slachtoffer moet zich flink verweerd hebben, want hij had afweerverwondingen aan zijn handen. Wellicht kwam de echtgenote van Broos af op het kabaal van de steekpartij. Beide slachtoffers kregen bijna twintig messteken te verwerken, waarbij ze in de hals, het gezicht en de romp geraakt werden. Later verklaarde de beschuldigde dat het eerst zijn bedoeling was om na de feiten zelfmoord te plegen.

Motief blijft vaag

Het motief voor de feiten blijft vaag. “Denk een keer goed na over waarom het zover gekomen is. Want na lezing van het dossier blijft dat ook voor mij een raadsel”, zei voorzitter Boudewijn Desmet aan de beschuldigde. Volgens de onderzoekers speelde de fruitwinkel van de familie Broos mogelijk een cruciale rol. De verdachte had vijftien jaar geleden het ‘Fruitpaleis’ al overgelaten aan zijn zoon Peter, maar bleef zich bekommeren om de zaak. Er waren spanningen binnen de familie omdat Peter door een ongeval een tijdje niet in de winkel kon staan. Ondertussen heeft een vriend van Peter Broos in het pand een kledingzaak geopend.

Tijdens het proces zal Willem Broos verdedigd worden door meester Daphné Dumery. Theo Deben en Maay Sterckx treden op als advocaten van de burgerlijke partijen. Lode Vandaele, substituut-procureur bij het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge, neemt de rol van openbaar aanklager op zich. Het proces wordt voorgezeten door Boudewijn Desmet.

Op dinsdag 16 juni wordt de volksjury samengesteld. Het eigenlijke proces gaat op 19 juni van start met de voorlezing van de akte van beschuldiging. De uitspraak wordt op donderdag 25 juni verwacht. Willem Broos riskeert levenslange opsluiting.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier