Frauduleuze verkoper van zonnepanelen uit Kortemark riskeert drie jaar cel

© BELGA
Redactie KW

In de correctionele rechtbank van Kortrijk is dinsdag een oplichtingsdossier gepleit. Twee beklaagden zouden via twee vennootschappen 54 klanten opgelicht hebben, in totaal voor bijna een miljoen euro.

De beklaagden moesten zich verantwoorden voor oplichting, misbruik van vertrouwen, witwassen, misbruik van vennootschapsgoederen en faillissementsmisdrijven. Vooral de oplichting is een omvangrijke tenlastelegging. Meer dan 50 vermeende gedeputeerden van de man uit Kortemark meldden zich aan.

Verschillende bewijselementen

Het bedrieglijke opzet van de beklaagden staat daarbij volgens het openbaar ministerie vast. “Er zijn verschillende bewijselementen. Vooreerst het repetitief karakter van de handelingen. Voorts gebruikten beklaagden kunstgrepen om mensen te overtuigen voorschotten te storten. Zo boden ze onder meer twee procent korting voor wie meteen het volledig bedrag stortte. Er werd ook steeds dezelfde modus operandi gebruikt”, aldus de openbare aanklager.

Toen het bedrijf van de man een slechte naam kreeg, nadat een van de gedupeerden met zijn verhaal naar de media stapte, nam hij de naam van zijn echtgenote aan. Hij zette zijn praktijken onder die andere naam verder. Toen de zaken slecht gingen, startte het koppel een tweede vennootschap. “In plaats van de boeken neer te leggen, wat ze op dat moment hadden moeten doen”, benadrukte de openbare aanklager.

Volgens advocaat Jan Leysen, die de belangen van de mannelijke zaakvoerder verdedigt, speelt het subsidieverhaal van de zonnepanelen een belangrijke rol in het dossier. Er werden subsidies beloofd, maar die werden vroeger dan gepland opnieuw ingetrokken.

Voor de twee vordert het openbaar ministerie drie jaar en twaalf maanden effectief, respectievelijk met boetes van 6.000 en 3.000 euro. De twee vennootschappen riskeren boetes van 12.000 euro. Het vraagt ook de bijzondere verbeurdverklaring van honderdduizenden euro’s die via voorschotten geïnd werden. De twee voormalige zaakvoerders riskeren daarenboven een beroepsverbod. Vonnis op 5 april.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier