Fraudezaak Oostendse vismijn naar alle waarschijnlijkheid verjaard

Redactie KW

De rechtszaak tegen vier vennootschappen en elf personen die verdacht worden van frauduleuze praktijken in de vismijn van Oostende is naar alle waarschijnlijkheid verjaard.

Fraudezaken verjaren na vijf jaar, maar de termijn kan in bepaalde omstandigheden verlengd worden. Dat is ook in deze zaak enkele keren gebeurd. Volgens de advocaten van de verdediging gebeurde die verlenging echter niet, waardoor de zaak in haar ogen wel degelijk verjaard is.

Het onderzoek ging al in 2004 van start. Volgens het gerecht speelden alle beklaagden een rol in een systeem om visquota te omzeilen en maakten ze zich daarbij schuldig aan schriftvervalsing en witwaspraktijken. De frauduleuze constructie werd uitgedokterd door de firma H&G International, die in visserijkringen smalend ‘Hans en Grietje’ wordt genoemd. Vis die in Belgische en Nederlandse wateren gevangen werd, zou via een Iers bedrijf als Ierse vis zijn aangevoerd in de Oostendse vismijn. Zo konden de visquota omzeild worden. De vismijn kreeg een commissie op de visverkoop en zou hierdoor als witwasmachine hebben gefungeerd.

Ex-schepen Miroir gefrustreerd over mogelijke verjaring

Naast voormalige topmensen van de vismijn, de vismijn zelf, de firma H&G International en enkele Nederlandse reders, staat ook toenmalig SP.A-schepen Yves Miroir terecht. Miroir ontkent elke betrokkenheid en bleef dinsdagvoormiddag ietwat gefrustreerd achter. “Als de zaak verjaart, zal er nooit over de grond van de zaak gepleit worden en zal ik dus de kans niet krijgen om mijn onschuld in dit dossier aan te tonen. Bij een vrijspraak is je naam gezuiverd, maar bij een verjaring blijf je schuldig in de ogen van de mensen.”

Op 24 november zal de rechter oordelen of de zaak al dan niet verjaard is. Als dat het geval is, verdwijnt een peperduur onderzoek van tien jaar in de prullenmand en ontspringen alle betrokkenen in het dossier de dans.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier