Franse ramkraker krijgt 14 jaar cel voor reeks feiten in onze provincie

Redactie KW

Abdelkader L. (29) uit het Franse Roubaix stond voor de Ieperse rechter voor een resem homejackings en inbraken met diefstallen en geweld in de periode maart 2012, en nog eens op 18 september 2012. Twee van de bendeleden werden eerder al veroordeeld tot 10 en 13 jaar.

Alhoewel de verdediging in een uren durend pleidooi probeerde te bewijzen dat de man onschuldig was – onder meer met de stelling dat hij op het ogenblik van de feiten in Casablanca verbleef – veegde de rechter die stelling voor een groot stuk van tafel. Hij veroordeelde Abdelkader L. tot een celstraf van 14 jaar effectief.

Vrijgesproken in zaak-Willaert

De rechter motiveerde zijn vonnis, omdat hij meende dat Abdelkader lid van een bende was, en niet één van de minste. Bovendien werd hij al meer dan eens veroordeeld voor gelijkaardige feiten. Toch werd Abdelkader niet over de hele lijn schuldig verklaard: voor onder meer de overval bij computerzaak Willaert in Roeselare werd hij vrijgesproken. Ook het feit dat hij voor een paar feiten in Casablanca was en niet in de regio, speelde mee in het bepalen van het vonnis. Het openbaar ministerie had 20 jaar gevorderd.

De zaak werd voorgezeten door raadsheer Joeri Pieters, die tot februari van dit jaar nog correctionele rechter was in Ieper. Omdat hij het dossier al eerder behandelde, werd hij naar Ieper gestuurd. Een primeur en een gevolg van de justitiehervorming.

Het begon allemaal op 1 maart 2012, toen er op één nacht vier feiten werden gepleegd in respectievelijk Komen, Wevelgem, Zulte en Moeskroen. Op 6 maart kwam Menen en Wervik aan de beurt en op 7 maart werd er een inbraak gepleegd in Roeselare in een computerhandel en werd er kledij gestolen in Lauwe. Op 8 maart kwam Roeselare nog maar eens in het nieuws met drie ramkraken. Telkens weer hetzelfde scenario, want bijna iedere keer werd er geprobeerd met dure wagens aan de haal te gaan.

Belust op auto’s, geld, juwelen en IT-snufjes

Dat lukte niet altijd, maar dat was voor de daders geen probleem. Dan probeerden ze wel ergens anders een slag te gaan. Zo slaagde de bende erin dure wagens zoals meer dan één Audi, een Mercedes E 220 en een Mercedes 350 te stelen. In de meeste gevallen werden de wagens teruggevonden, maar meestal serieus beschadigd en onbruikbaar.

Naast de grote honger naar wagens waren de daders ook niet vies van geld, juwelen, dure merkkledij en alles wat met computers te maken had. Zo werd er bij Carl Willaert in Roeselare ingebroken en ging men aan de haal met computermateriaal. Maar dat laatste blijkbaar niet door Abdelkader, dus.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier