Franse hangjongeren terroriseren speelplein

Speelplein Het Spoor naast de wijk het Stationsplein is duidelijk een doorn in het oog van een aantal omwonenden. (Foto AB) © AB
Redactie KW

Omdat er op het gemeentelijk speelpleintje op het Stationsplein in Leisele lege flessen gevonden werden, overweegt het gemeentebestuur om op alle Alveringemse speelpleinen een alcoholverbod in te stellen.

Het was Bart Coppein (PRO) die op de gemeenteraad het item ten berde bracht en uit een collegeverslag citeerde. Leden van CD&V hadden op een recent schepencollege blijkbaar aangehaald dat op het gemeentelijk speelplein in Leisele, tussen de achterkant van de school en de nieuwe woonwijk op het Stationsplein, lege drankflessen werden achtergelaten. Het schepencollege nam akte, maar wachtte af in de hoop dat het een eenmalig probleem zou zijn. Meerderheidspartijen Gemeentebelangen-CD&V meldden aan de gemeenteraad dat zij toch laten onderzoeken of alle Alveringemse speelpleinen alcoholvrij kunnen gemaakt worden. Het is nu aan de politie om na te gaan of dat kan.

Speelplein mag gerust verdwijnen

Wij trokken naar Leisele en spraken met enkele buren van het speelplein. Een heel aantal bewoners is niet gelukkig met het speelplein dat hier duidelijk niet dient voor wat het bedoeld is. Vooral in de zomer palmen groepjes Franse jongeren het plein in en terroriseren ze de buurt. Bewoners zouden het dus toejuichen mocht het speelplein verdwijnen. “Aan het begin van de zomer begint de overlast”, zeggen enkele buren.

Vrijen op de picknicktafel

“Die komt in hoofdzaak van Franstalige jongeren. Het zijn jongeren van naar schatting 16 tot 18 jaar. Wat ze doen ? Roken, drinken, met hun bromfietsen crossen en ballen in onze tuin schoppen, soms tot wel tien keer per uur. Het is nog niet gebeurd, maar ik hou mijn hart vast voor de dag dat er een bal door een raam vliegt. Onlangs lagen er twee te vrijen op de picknicktafel. Ik passeerde net en keek uiteraard op. Waarop ik een blik terug kreeg van ‘Scheelt er iets misschien ?’ Er werd nu ook grafitti op de muur van het klooster aangebracht. De palen die verhinderen dat brommers het kleine toegangsweggetje naar het speelplein nemen, werden in het verleden gewoon uit de grond getrokken. Nu vlamt men er dus door met bromfietsen en quads, terwijl er een bord staat dat enkel aan fietsers en voetgangers doorgang verleent. Onlangs heb ik zelf nog een bak met lege flessen bier weggenomen. De grond ligt vol glasscherven en er zijn al naalden gevonden ook. Wellicht wordt daar dus drugs gebruikt.”

(AB)

Lees hierover ook in Het Wekelijks Nieuws editie Kust van vrijdag 5 juni

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier