Frankrijk ratificeert de Akkoorden van Doornik

Place Delors is een grensoverschrijdend plein waar criminelen vaak aan de andere kant van de grens gaan staan als ze de politie zien afkomen. © CR
Redactie KW

Het nieuw Akkoord van Doornik, al in 2013 opgesteld, is eindelijk goedgekeurd door de Franse Senaat.

In 2013 werd door Frankrijk en België een nieuw akkoord van Doornik ondertekend. Het verdrag laat onder meer gemengde patrouilles en achtervolgingen in het kader van grenscriminaliteit toe. Voor de grensstreek was dit een opsteker maar de Franse overheid talmde om het akkoord te ratificeren. Martine Fournier, Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Menen bleef het dossier opvolgen.

“Het akkoord werd ondertekend in 2013, het Belgisch federaal parlement ratificeerde het verdrag op 23 april 2014. Uiteindelijk passeerde het dossier de Assemblee Nationale van Frankrijk op 25 juni en werd het op 15 juli door de Franse Senaat goedgekeurd. Met het nieuwe akkoord komen er een hele resem nieuwe maatregelen maar een van de belangrijkste is dat Belgische en Franse politiemannen voortaan hun operationele bevoegdheden met inbegrip van de arrestatie kunnen uitoefenen wanneer zij zich op het grondgebied van de andere partij bevinden wat tot nu toe niet het geval was.”

Volgende stap

Martine Fournier wijst er op dat Menen al jaren tegen grenscriminaliteit strijdt. “De laatste jaren gebeurde dit met groter succes dankzij politiecontroles, camerabewaking en de uitwisseling van gegevens. Toch bleef het voor de politiediensten frustrerend dat boeven de grens overreden en dan vrije vogels waren.” Martine Fournier wijst erop dat een aanhouding enkel kan in geval van betrapping binnen het grondgebied. “Een aanhouding in Frankrijk na een diefstal in België kan dus nog niet maar het feit dat een achtervolging kan is een belangrijke eerste stap. Het akkoord houdt in dat er een betere gegevensuitwisseling komt, een uitgebreidere detachering van politiekrachten, betere radiosamenwderking en een versterkt en overlegd gebruik van ANPR-camera’s.”

Martine Fournier heeft ondertussen al aan de Franse senaat gevraagd wat de volgende stap nu inhoudt. “De Franse overheid zal de Belgische staat op de hoogte brengen van de ratificatie. Ik hoop dat dit nog voor het einde van de zomer gebeurt zodat de realisatie van dit akkoord zelf kan gebeuren.”

(CR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier