Franciscus Larmit blijft in de cel

© BELGA
Redactie KW

In de zaak van de kasteelmoord heeft de correctionele rechtbank maandagnamiddag beslist dat Franciscus Larmit (40) in de cel moet blijven. De advocaten van Larmit hadden een verzoekschrift tot voorlopige invrijheidsstelling ingediend. De Tilburger zit ondertussen bijna drie jaar in voorhechtenis.

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht wordt beschouwd als de opdrachtgever voor de moord. Pierre Serry zou als tussenpersoon opgetreden zijn bij het beramen van de moord. Het lichaam van Saelens werd twee weken na de feiten ook aangetroffen vlak bij een chalet van Serry in Maria-Aalter.

Evert de Clercq zou een rol hebben gespeeld bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel. Deze laatste werd op de dag van de feiten door zijn neef Franciscus Larmit naar het kasteel in Wingene gebracht. Larmit zou ook geholpen hebben om het lichaam van het slachtoffer te begraven. De Tilburger werd in februari 2015 door DNA-onderzoek aan het dossier gelinkt en zit sindsdien in de cel.

Op maandag 2 oktober kwam het tot een nieuwe discussie over de rol van een Nederlandse informant. In de nasleep van die zitting wilden de advocaten van Franciscus Larmit en André Gyselbrecht de rechters wraken. Dat verzoek werd afgewezen door het Gentse hof van beroep, waardoor het proces maandagnamiddag kon hervatten. De pleidooien starten op 20 februari.