Fikse werkstraf voor directrice van Wielsbeekse basisschool

Redactie KW

De directrice van vrije basisschool Springeling in Wielsbeke is woensdag door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld voor gesjoemeld met het geld van de school. Ze moet een werkstraf van 270 uur uitvoeren. Er wordt 15.000 euro uit haar vermogen verbeurd verklaard. Dat geld wordt toegekend aan de benadeelde school.

In 2009 werd P.R. (45) directrice van VBS De Springeling. Daarvoor stond ze ook al ruim tien jaar in het onderwijs. Eind 2014 viel het de raad van bestuur op dat de werkingskosten van de school fiks gestegen waren. De administratief bediende, die instond voor de boekhouding en betalingen in opdracht van de school, hielp het gesjoemel mee aan het licht brengen. Ook zij is veroordeeld, omdat ze in medeweten handelde en ook middelen van de school aanwendde voor haar eigenbelang.

De directrice gaf ondertussen toe dat ze schoolgeld gebruikte voor private uitgaven, maar betwistte een aantal van de tenlasteleggingen. De rechter oordeelde dat het bewezen is dat P.R. schoolgeld gebruikte voor het installeren van een chauffage en verlichting in haar woning, de aankoop van een grasmachine, etentjes, cadeaubonnen, uitstapjes en schoolboeken voor haar eigen kinderen.

Een aantal andere zaken is onvoldoende bewezen. Zo is het niet duidelijk hoeveel van 2.500 euro cash geld uit de schoolkas voor privédoeleinden zou zijn gebruikt. Ook deden de twee vrouwen samen boodschappen voor de school, waarbij ze tegelijk inkopen zouden hebben gedaan voor zichzelf. Daarvan is het onduidelijk om welke verdeling het gaat, dus ook dat werd afgewezen in het vonnis.

De administratief bediende krijgt een werkstraf van 180 uur. Van haar wordt 3.000 euro verbeurd verklaard, die ook naar de school gaat.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier