Feestende politie-inspecteurs Menen gedegradeerd na onderzoek Comité P.

Redactie KW

Na een onderzoek door het Comité P. heeft de korpschef van PZ Grensleie twee inspecteurs van de recherche gedegradeerd. Hun collega van Arro Ieper wordt voorlopig ongemoeid gelaten. De drie begingen een deontologische fout.

Beide lokale rechercheurs waren samen met een collega van Arro Ieper ingegaan op de uitnodiging van het feestje van de vijftigste verjaardag van Christophe Decoene uit Menen. Het is algemeen geweten dat Decoene geen onberispelijk levensparcours aflegt. Deze beruchte Menenaar was jarenlang het enfant terrible van het West-Vlaamse voetbal. Hij is trouwens door het provinciaal comité levenslang geschorst.

Wapenhandel

In 2013 werd hij samen met een vennoot voor prostitutie en mensenhandel veroordeeld. Ze exploiteerden een bordeel in Ieper. Op donderdag 30 juli klisten federale agenten van de Directie Special Units (DSU) een zeskoppige bende in het kader van een grootscheeps onderzoek naar wapenhandel, drugs- en hormonenhandel, afpersing en slagen en verwondingen in het Albanees milieu in onze provincie.

Feestende politie-inspecteurs Menen gedegradeerd na onderzoek Comité P.
© GF

Een van hen was Decoene, die Joegoslavische roots heeft. De Menenaar werd na verhoor door de Kortrijkse onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Hij zou mogelijk enkel verdacht zijn van afpersing en slagen en verwondingen.

‘Beide politie-inspecteurs zijn gedegradeerd. Ze mogen voorlopig geen veldwerk, het pure speurderswerk, meer verrichten’

Fitnessclub

Onder de 150 genodigden op het verjaardagfeest op vrijdag 3 juli in zaal De Lissewal in Elverdinge werden ook enkele figuren uit het Albanese milieu van buitenwippers gesignaleerd. Krant van West-Vlaanderen berichtte over de aanwezigheid van de drie politiemannen onder de feestvierders. Er werd daarbij de vraag gesteld of het deontologische betaamt dat agenten op een feestje met dergelijk publiek helpen mee opvrolijken. Decoene zei dat “hij uitnodigt wie hij wil”.

“Trouwens de drie agenten waren er als burgers. De ene is een vroegere voetbalvriend. De twee anderen horen bij de groep van 30 tot 40 man, die ik wekelijks in Athletics Fitness Menen ontmoet. Ik heb meteen de hele bende uitgenodigd en wou dus die twee agenten niet uitsluiten.”

Christophe Decoene.
Christophe Decoene.© Foto CR

Huiszoekingen?

Kort na het verjaardagsfeestje werd klacht ingediend tegen de politie-inspecteurs. Het Comité P., het extern controleorgaan van de politie, ging daarop in. Leden van deze controlerende instantie zouden zijn binnengevallen op het politiecommissariaat in Menen en tevens in de privéwoningen van beide rechercheurs van PZ Grensleie. Dat er een soort inval en mogelijk huiszoekingen zouden gebeurd zijn kregen we evenwel niet bevestigd.

Feestende politie-inspecteurs Menen gedegradeerd na onderzoek Comité P.

Zeker is dat het Comité P. de zaak onderzoekt. De korpschef van PZ Grensleie wachtte het resultaat van deze instantie niet af. Hij oordeelde alvast dat zijn twee rechercheurs een deontologische fout maakten. De korpschef nam het initiatief om beiden betrokkenen voorlopig te degraderen. Ze maken voorlopig geen deel meer uit van de operationele recherche. Met andere woorden ze zijn afgehouden van het echte speurderswerk, zeg maar het veldwerk. Tevens zijn hun premies van extra werk ingetrokken.

Voorlopige maatregelen

Het gaat om voorlopige maatregelen in afwachting van de definitieve uitsprak van het Comité P. Ook de korpschef van Arro Ieper vindt dat zijn inspecteur een deontologische fout beging. In tegenstelling met zijn collega’s in Menen is tegen de politieman uit Ieper geen maatregel getroffen.

In reactie op dit persartikel bevestigt de korpschef van de PZ Grensleie dat er een onderzoek lopende is en dat de betrokken personeelsleden ondertussen geen recherchewerk meer uitvoeren

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier