Farmaceutisch bedrijf uit Dadizele levert pillen aan Mexicaanse drugsbaron

De efedrine wordt gebruikt om zogeheten 'crystal meth' te produceren. © GF
Redactie KW

Het federaal parket bevestigt dat het zeven toplui van Belgische farmabedrijven wil vervolgen, omdat die geneesmiddelen zouden geleverd hebben aan een Mexicaanse drugsbaron, die er miljoenen gevaarlijke drugspillen mee gemaakt heeft.

De Brusselse raadkamer beslist op 5 april of de zeven ook effectief moeten terechtstaan. De kranten De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg brachten het nieuws woensdagochtend.

Omzet van 360 miljoen euro

De geneesmiddelen bevatten efedrine, een vrij onschuldig product dat ook in hoestsiroop zit. Maar efedrine is ook de basisgrondstof om het sterk verslavende methamfetamine te maken, beter bekend als crystal meth of ‘ice’, en daarom is de invoer van het product verboden in Mexico. De Mexicaanse drugsbaron Ezio Figueroa-Vasquez zocht daarop contact met fabrikanten of handelaars in efedrinehoudende geneesmiddelen in Azië, Afrika en Europa om hem die medicamenten in grote hoeveelheden te verkopen, om vervolgens in zijn laboratoria in Mexico de efedrine uit de geneesmiddelen te destilleren.

In België zou Figueroa-Vasquez, soms via een tussenpersoon, contact gehad hebben met onder meer Sterop, in Brussel, en Andacon, in Dadizele. Daar bestelde hij miljoenen efedrinehoudende pillen in één keer, met het vooruitzicht op meer dan 200 miljoen pillen per jaar gedurende minstens twee jaar. De Belgische leveranciers zouden de man zo aan 4 ton efedrine geholpen hebben, goed voor meer dan 66 miljoen ice-pillen en een omzet van 360 miljoen euro, tot de douane en de politie de trafiek op het spoor kwam.

“Ter goeder trouw gehandeld”

De Belgische farmabedrijven houden vol dat ze ter goeder trouw gehandeld hebben bij de levering van de efedrinehoudende producten. Sterop voegt eraan toe het misleid werd door een van zijn vertegenwoordigers, tegen wie het intussen een klacht heeft ingediend. Volgens het federaal parket tonen mailverkeer en afgetapte telefoongesprekken aan dat de Belgische farmabedrijven wel bewust gehandeld hebben.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier