Familie Caroline Vyncke richt zich tot beklaagden : “Waarom zeg je de waarheid niet?”

Geert Vanweehaeghe © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces over de moord op Caroline Vyncke (42) is de familie van het slachtoffer aan het woord gekomen. Vooral haar broer Guy ging de confrontatie aan met Geert Vanweehaeghe (37), maar die bleef volhouden dat hij niets met de dood van zijn vriendin te maken heeft.

Caroline Vyncke trouwde al op 17-jarige leeftijd met de acht jaar oudere Ivan Callemein. “Dat was een mooi en lief meisje. Ze ging goed om met de kinderen, maar ze kende de waarde van geld niet. In 1995 is ze dan plots vertrokken met iemand die ze leren kennen had in de psychiatrie.” Die breuk betekende volgens haar zussen Nicole en Katja een breekpunt in haar leven. “Dan is ze op de dool geraakt en in een depressie beland. Ook de dood van onze moeder in 1991 heeft ze nooit kunnen verwerken, ze was een echt moederskindje.”

Na de echtscheiding kreeg het slachtoffer enkele jaren het hoederecht over haar twee kinderen. “We hadden nooit iets tekort, ook al hadden we het niet breed. Ze was gelukkig zo lang alles goed ging. Ruzies en tegenslagen kon ze heel moeilijk verwerken”, getuigde Cynthia. Het meisje werd uiteindelijk opgevoed door haar vader, en had geen contact meer met Caroline Vyncke. “In de zomer van 2010 heeft ze twee berichten gestuurd via Facebook. Ze zocht voorzichtig weer contact.”

Ik heb een trauma overgehouden aan wat ik daar gevonden heb. Ik kan er nog altijd niet van slapen

De familie Vyncke was zelf actief betrokken bij de zoektocht naar het slachtoffer. “Ik ben zelf nog diep in een rioolbuis gekropen, tot we het zelf benauwd kregen”, vertelde haar broer. Uiteindelijk werden de eerste lichaamsdelen na twee maanden aangetroffen in de Heulebeek. “Ik heb een trauma overgehouden aan wat ik daar gevonden heb. Ik kan er nog altijd niet van slapen. Mijn leven is kapot, wij hebben eigenlijk al levenslang gekregen”, snikte zus Mireille.

Volgens de familie en kennissenkring van Caroline Vyncke liep haar relatie met Geert Vanweehaeghe niet over rozen. “De laatste keer dat ze gebeld heeft, vroeg ze om haar in huis te nemen. Ze was bang van Geert. Hij gaat mij nog een keer vermoorden”, zei ze. Aan haar schoonzus vertelde ze zelfs in detail over de agressie van haar partner. “Hij heeft haar een keer met een kussen tegen de muur geduwd om haar te versmachten. Ze heeft me de blauwe plekken op haar armen nog getoond.”

Op het einde van haar getuigenis sprak zus Katja de beschuldigden rechtstreeks aan. “Geert en Thomas, het is nu meer dan vier jaar geleden dat je ons leven kapot hebt gemaakt. Waarom zeg je de waarheid niet?” Vanweehaeghe ontkende zijn betrokkenheid bij de verdwijning en begon te huilen. Couvreur betuigde zijn spijt, maar gaf verder geen krimp.

De nabestaanden van Caroline Vyncke kunnen niet begrijpen dat Vanweehaeghe zonder verpinken de gruwelijke foto’s van het versneden lichaam kon bekijken. “Ik mis Caroline enorm, ik heb haar echt graag gezien. Ik zit onder de medicatie om kalm te zijn”, reageerde de beschuldigde. Guy Vyncke deed nog een laatste poging om Vanweehaeghe de waarheid te doen vertellen. “Meer kan ik niet zeggen. Ik weet zelf niet waar ze die avond naartoe ging en wat er gebeurd is.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier