Extra patrouilles tegen aanhoudende inbraken in flatgebouwen in Brugge

Dieven probeerden ook binnen te breken bij Peter Bonte. © MM
Redactie KW

De Brugse politie neemt maatregelen tegen de aanhoudende inbraken in appartementsgebouwen en woningen.

Extra patrouilles moeten ervoor zorgen dat de daders snel ingerekend worden. Bewoners krijgen het advies extra voorzichtig te zijn. Opvallende vaststelling: de dieven namen tot hiertoe steeds een kleine buit mee.

Fikse stijging van aantal inbraken

Exacte cijfers over het aantal inbraken van de laatste maanden kan de politie van Brugge nog niet geven. Wel staat vast dat er een fikse stijging te noteren valt in het aantal effectieve inbraken of pogingen tot. “Vooral flatgebouwen zijn een geliefkoosd doelwit van de dieven”, bevestigt Philippe Tankrey van de Brugse politie.

Naast de grootschalig geplande controles worden daarom ook de controles in het dagelijkse straatbeeld opgevoerd. Details wil de politie daar in het belang van het onderzoek niet over kwijt. Al kunnen ze wel bevestigen dat er extra patrouilles op pad zijn. Vooral Sint-Michiels en Sint-Andries zijn momenteel een geliefkoosd doelwit voor de dieven. Of er één en dezelfde bende verantwoordelijk is voor alle inbraken, is onduidelijk. Al is er wel een patroon zichtbaar, wat doet vermoeden dat het effectief zo is. “We onderzoeken de zaak en raden de mensen aan extra voorzichtig te zijn”, zegt Philippe Tankrey.

Gemeenschappelijke toegangsdeur

De daders gaan veelal op dezelfde manier te werk. Ze forceren eerst de gemeenschappelijke toegangsdeur van het flatgebouw en raken zo makkelijk bij de verschillende appartementen waar ze het cilinderslot uit de deur halen. Al moeten ze soms geen enkele moeite doen om effectief het gebouw te betreden. “Vaak bellen ze gewoon aan bij verschillende mensen die zomaar de gemeenschappelijke deur openen. Zo raken ze zonder enige vorm van braak binnen. We willen de bewoners er dan ook extra attent op maken zeker niet voor iedereen de deur te openen”, gaat de woordvoerder van de Brugse politie verder.

In hun rooftocht zoeken de dievenbendes ook vaak de ‘zwakke schakels’ uit. Lees: de daders zijn goed voorbereid en mikken op gebouwen waar ze weinig werk hebben om binnen te breken. Dat vertaalt zich ook naar de buit: in de meeste gevallen gaat het om kleine bedragen cash geld en juwelen. In residentie Edelweiss in Sint-Andries werden zelfs drie bewoners het slachtoffer van een inbraak. Ook daar bleef de buit telkens zeer beperkt. “We willen de mensen er nogmaals op wijzen dat we een dienst hebben die gratis aan huis komt om advies te geven om iedere woning beter te beveiligen. Dat kan nuttig zijn voor iedereen”, klinkt het nog bij de politie.

Lokaal fenomeen

Bij tweedehandswinkel Bonte in Sint-Michiels probeerden dieven woensdagnacht binnen te breken. Ze plaatsten een koevoet tegen de voordeur, maar slaagden niet in hun opzet. Al lijkt het er ook hier op dat ze met weinig moeite wilden binnenraken. “Als de dieven echt hadden gewild, waren ze in hun opzet geslaagd. Maar de grote middelen wilden ze overduidelijk niet gebruiken“, zegt zaakvoerder Peter Bonte.”De schade valt nu gelukkig mee. We konden de winkel zonder probleem terug openen. Veel viel hier trouwens niet te rapen, buiten wat kleingeld.”

Voorlopig lijkt alles erop dat het een lokaal fenomeen betreft. In de regio rond Beernem, waar traditioneel veel inbraken worden gepleegd door de nabijheid van de autosnelweg, is net het omgekeerde aan de gang. “De laatste tijd is het aantal inbraken in appartementen of woningen eerder verminderd”, bevestigt korpschef Eddy Van Daele.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier