Extra beveiliging na brandstichting in leegstaande drukkerij in Brugge

© MM
Redactie KW

Er komt extra beveiliging rond de leegstaande drukkerij Catharina Press in het Tempelhof in Sint-Pieters Brugge. Dat bevestigt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) nadat dinsdag opnieuw brand werd gesticht in het gebouw. Volgens de brandweer komt de stabiliteit van de drukkerij stilaan in het gedrang.

Opnieuw brandstichting. In de buurt van de leegstaande drukkerij kijken ze er al niet meer van op. “Och, meneer. Het is ondertussen al de zoveelste keer. Het wordt tijd dat er iets aan gedaan wordt”, klinkt het bij een groepje bewoners die naar buiten waren gekomen tijdens de bluswerken. Ook voor de brandweer is Catharina Press in het Tempelhof ondertussen een vast adres geworden. De laatste jaren moesten ze al ontelbare keren tussenbeide komen voor een brandstichting in het gebouw. Sinds de laatste paasvakantie alleen al minstens zes keer. Waar de vorige branden relatief beperkt bleven, zorgde de brandhaard gisteren voor een enorme rookontwikkeling. Van kilometers afstand was een gitzwarte rookpluim te zien.

Aangestoken

Ongeruste buurtbewoners verwittigden de hulpdiensten, waarna de brandweer meteen met de bluswerken startte. “Het vuur zelf was relatief snel onder controle. Binnen troffen we een berg afval aan die in brand was gestoken“, zegt brandweerluitenant Johan De Clercq. Opnieuw wijst alles dus in de richting van opzettelijke brandstichting. Vermoedelijk spelende kinderen die de drukkerij als ideale uitvalbasis zagen om ‘een spelletje te spelen’. Door de vele branden, komt de stabiliteit van het gebouw stilaan in het gedrang. Bij het Brugs stadsbestuur zitten ze verveeld met de aanhoudende brandstichtingen. “Het is levensgevaarlijk. Er komen maatregelen om het pand te beveiligen. We moeten voorkomen dat er nog kan worden binnengedrongen”, reageert burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). Mogelijk komt er rond het gebouw dranghekken om de toegang te bemoeilijken. Ook alle toegangsdeur zullen volledig afgesloten worden.

Sloop versnellen

Burgemeester Landuyt beseft dat de extra beveiliging niet alle indringers kan tegenhouden. “We zullen er nogmaals op aandringen bij de eigenaar van het gebouw om de sloop zo snel mogelijk te starten. Er was al een procedure opgestart om alles in een stroomversnelling te brengen. De eindverantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij hen.” De projectontwikkelaar liet eerder al verstaan dat de sloop in principe eind deze maand gepland staat. Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) verwacht dat er begin volgende week meer duidelijkheid zal zijn. “Tot 4 augustus kunnen buurtbewoners bezwaar aantekenen tegen de vergunning. Als er geen bezwaar komt, staat niks de sloop nog in de weg. In het andere geval zal er opnieuw een hele procedure moeten opgestart worden”, aldus Demon.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier