Ex-vriendin Bernard Depoortere : “Hij dronk aftershave”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Bernard Depoortere (57) hebben de getuigen een beeld geschetst van het karakter van de beschuldigde.

Iedereen kende Depoortere als een rustige man, die door zijn alcoholverslaving toch telkens weer in de problemen belandde.

Bernard was een aangename man, een vlotte prater ook. Hij was joviaal en zorgde ook goed voor mijn dochtertje”, vertelde een ex-vriendin. De relatie liep op de klippen door de alcoholverslaving van de beschuldigde. “Ik heb hem een keer van een fles aftershave zien drinken. Na de breuk heeft hij mijn tv, mijn video en een kasbon van 5.000 frank gestolen.”

In de jaren 80 en 90 stapelde Depoortere de veroordelingen voor diefstal op. Een toenmalige voetbalmakker werd samen met hem veroordeeld voor de diefstal van flessen champagne. “Ik ben geschrokken dat hij voor roofmoord terechtstaat. Het was geen ruziemaker, ik heb nooit problemen met hem gehad. Het was ook een faire en een goede voetballer.”

Het was een goede werker, maar die mens had een drankprobleem

Door zijn alcoholverslaving liep het beroepsleven van de beschuldigde niet over rozen. “Hij werkte bij mij als afwasser in mijn restaurant in Brugge. Het was een goede werker, maar die mens had een drankprobleem. Op het werk was hij nooit dronken. In principe was ik dus heel content van hem”, aldus Jacques Leyts.

Kort voor de feiten had Bernard Depoortere het plan opgevat om te gaan samenwonen met zijn neef. “Bernard had me gevraagd wat hij daarvoor in orde moest brengen. Ik weet wel niet of Chris Goemaere akkoord was“, vertelde een vriend. “Op het laatste dronken ze allebei tegen de sterren op. Excuseer me voor de uitdrukking, maar het waren op dat vlak ‘partners in crime’.” De getuige kende Depoortere als een rustige man. “Zoiets had ik dus nooit verwacht. Bernard zal zijn straf niet ontlopen, maar ik hoop dat de rechtbank hem naar een psychiatrisch centrum kan verwijzen.”

Bij het buitengaan zei hij al lachend dat hij Chris ging dooddoen

Een andere kennis was ook op de hoogte van de plannen om met het slachtoffer te gaan samenwonen. “Maar hij moest wel de baas zijn in huis. Bij het buitengaan zei hij al lachend dat hij Chris ging dooddoen.” Aan een non vertelde hij in Poverello dat zijn neef steeds zijn roes lag uit te slapen in de zetel. “Ik heb de raad gegeven om hem buiten te smijten en zich te laten opnemen. Ik was dan ook zeer verontwaardigd toen ik hoorde van de feiten. Bernard kwam over als een rustig persoon en kwam uit een zeer goede familie”, aldus zuster Françoise.

Bernard Depoortere verklaarde tijdens het proces dat hij structuur nodig heeft om te kunnen functioneren. “De periode bij ons in de opvang verliep positief. Hij respecteerde het reglement en deed zijn taken. Zijn drankprobleem was met medicatie onder controle, maar hij herviel telkens na enkele weken of maanden“, getuigde een sociaal assistent. In de gevangenis gedraagt de beschuldigde zich eveneens voorbeeldig. “Ik heb inderdaad vier weken met hem in een hotelleke gezeten in Ieper”, zei een ex-celgenoot. “Hij was zacht van karakter, proper, vriendelijk en behulpzaam. Hij kon niet overweg met gevangenen die geen respect hadden voor de cipiers.”

In de loop van de namiddag zal meester Kurt Vanthuyne, advocaat van de broer van het slachtoffer, zijn pleidooi houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier