Ex-verpleegster naar rechter voor dubbele poging tot gifmoord in rusthuis Lichtervelde

Tijdens haar periode als verpleegster in rusthuis 't Hof in Lichtervelde spoot de vrouw opzettelijk een bijna-fatale dosis insuline in bij twee bewoners, die geen diabetici waren. © GF
Redactie KW

De raadkamer in Brugge heeft deze voormiddag de 32-jarige Tanja R. uit Diksmuide doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

Daar zal de voormalig verpleegster zich over een paar weken moeten verantwoorden voor een dubbele poging tot gifmoord. Tijdens haar periode als verpleegster in rusthuis ‘t Hof in Lichtervelde spoot de vrouw opzettelijk een bijna-fatale dosis insuline in bij twee bewoners, die geen diabetici waren. Ze verklaarde dat ze bij het eerste slachtoffer gedreven werd door een stem in haar hoofd. Maar de gerechtspsychiaters onderzochten haar en verklaarden haar toerekeningsvatbaar.

“Mijn cliënte heeft bekend dat ze de slachtoffers om het leven wou brengen, maar de hoeveelheid insuline was daar niet groot genoeg voor”, stelt advocate Melanie Sevenant. “We hopen allemaal dat het proces duidelijkheid zal scheppen in deze zaak.”

Leugendetector

De eerste vergiftiging gebeurde in juni 2013. De 88-jarige Georges Deschepper werd toen plots ernstig ziek in het rusthuis. De man uit Izegem lag een week lang in coma, maar kwam er weer door. In januari 2015 gebeurde hetzelfde met een 88-jarige bewoonster. Beide slachtoffers zijn intussen wel een natuurlijke dood gestorven.

Tanja R. viel vlak voor de leugendetectortest door de mand en bekende de feiten. Ze zit sinds oktober vorig in de cel en verscheen aangehouden voor de rechter. Die besliste dat ze langer in de cel moet blijven. Tanja R. verzet zich daar niet tegen. De zaak zal binnen twee tot drie weken behandeld worden.

Er stelden zich al een vijftal personen burgerlijke partij in de zaak, onder wie de 88-jarige vrouw.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier