Ex-vastgoedmakelaar uit Meulebeke krijgt 30 maanden effectief voor mensenhandel

© iStock
Redactie KW

Ex-vastgoedmakelaar Kris V. (36) uit Meulebeke heeft in de Brugse rechtbank 30 maanden effectieve celstraf gekregen voor mensenhandel.

De man buitte twee jaar lang een Ghanees uit die illegaal in België verblijft. Zo moest hij op werven in het Kortrijkse vuile karweien opknappen in ruil voor kost en inwoon. V. stelde verder ook een drietal mensen in het zwart te werk, onder andere als conciërge.

De feiten kwamen aan het licht toen de Ghanees op een dag wegliep en totaal verward een elektrozaak in Roeselare binnenstapte. De politie kwam erbij en al snel werd duidelijk dat de man slachtoffer was van mensenhandel. Het slachtoffer stelde zich burgerlijke partij in de zaak en had tijdens de pleidooien een schadevergoeding van 25.000 euro gevraagd. De rechter hield het woensdag op 7.500 euro.

Verblijfspapieren beloofd

“Mijn cliënt was een soort moderne slaaf”, stelde de advocaat van de Ghanees tijdens het proces. “Er werden hem verblijfspapieren beloofd, maar daar kwam niets van in huis.” Kris V. heeft de betichtingen altijd met klem ontkend. Naar eigen zeggen ontfermde hij zich over het slachtoffer uit christelijke naastenliefde. “Mijn cliënt is het slachtoffer van roddels”, stelde zijn advocaat. “Het dossier bevat geen enkel hard bewijs van mensenhandel.”

Kris V. is verre van onbesproken. Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) schorste hem herhaaldelijk na klachten van onder meer huisjesmelkerij en misleidende reclame. Maar tijdens die schorsingen bleef hij lustig verder makelen. Op 20 februari 2015 werd V. in het hof van beroep in Gent veroordeeld tot 12 maanden celstraf met uitstel voor huisjesmelkerij en op 18 oktober 2015 werd hij uiteindelijk door het BIV geschrapt als vastgoedmakelaar. Momenteel zijn er nog twee lopende rechtszaken, ingesteld door het BIV, wegens zijn onwettige uitoefening van de titel van vastgoedmakelaar.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier