Ex-ploegafgevaardigde voetbalclub veroordeeld voor aanranding minderjarigen

Redactie KW

Patrick D. (59) uit Poperinge is vrijgesproken van verkrachting maar krijgt wel 18 maanden cel voor aanranding van de eerbaarheid.

De man moest zich voor de rechter verdedigen voor aanranding en verkrachting van een minderjarige uit zijn buurt. In eerste instantie was er sprake van slachtoffers bij voetbalclub BS Poperinge waar de man actief was, maar dat klopt niet volgens meester Christine Onraet. Er liepen niet minder dan vijf klachten binnen, maar vier daarvan zouden intussen verjaard zijn, want die speelden zich af in de periode 1997 tot 2001.

Klappen van één van de broers

Pas in december van vorig jaar kwamen die aan de oppervlakte naar aanleiding van een vechtpartij, waarbij een broer van één van de slachtoffers de beklaagde slagen toediende. Toen de dader werd opgepakt en een paar weken in voorhechtenis zat, legde hij belastende verklaringen af over Patrick D. Het was hem ter ore gekomen dat Patrick twee van zijn broers zou hebben misbruikt, en daarom ook dat hij de woning van de beklaagde binnendrong.

Toen ontstond bij het parket ook de vrees dat Patrick D. zich ook schuldig zou hebben gemaakt tegenover jongere spelers van de voetbalclub BS Poperinge, want de beklaagde was er ploegafgevaardigde. Volgens meester Christine Onraet is daar echter niets van aan. “In het dossier staan er helemaal geen klachten genoteerd op dat vlak. De feiten gebeurden in de buurt van waar mijn cliënt woonde, en hij was op het ogenblik van de feiten zelfs nog niet betrokken bij de voetbalclub. Er dienden zich trouwens ook geen burgerlijke partijen aan.”

Geen ploegafgevaardigde meer

De zaak werd met gesloten deuren behandeld. Het openbaar ministerie vorderde een gevangenisstraf, waarvan een deel effectief. De beklaagde, die een tijdje in de cel zat, is nu vrij en hoopt dat hij niet meer naar de cel moet. Hij verklaarde zich ook meteen akkoord eventuele voorwaarden te zullen navolgen. Hij begrijpt ook dat hij onder de gegeven omstandigheden geen ploegafgevaardigde meer kan zijn. De beklaagde werd vrijgesproken voor verkrachting en kreeg 18 maanden cel waarvan zes maanden effectief en een boete voor aanranding van de eerbaarheid. Hij werd ook probatiemaatregelen opgelegd: hij mag geen contact meer hebben met jongeren en moet zich verplicht laten begeleiden.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier