Ex-immomakelaar uit Meulebeke riskeert 30 maanden cel voor mensenhandel

Redactie KW

In een dossier van mensenhandel voor de correctionele rechtbank van Brugge heeft het openbaar ministerie 30 maanden effectieve celstraf gevorderd voor een voormalig immobiliënmakelaar uit Meulebeke. Kris V. (36) blijft de feiten met klem ontkennen. De beklaagde is ondertussen al enkele jaren tuchtrechtelijk geschrapt als vastgoedmakelaar.

C.B. vluchtte in 2011 uit zijn thuisland Ghana en verblijft sindsdien illegaal in ons land. In 2013 ontmoette hij Kris V., die toen als immomakelaar vooral in Kortrijk actief was. In ruil voor kost en inwoon moest de Ghanees naar eigen zeggen regelmatig klusjes opknappen voor de beklaagde. V ging ook zorgen voor verblijfspapieren, maar daar kwam niets van in huis. Volgens de advocaat van de burgerlijke partij werd zijn cliënt als een moderne slaaf gebruikt. Het slachtoffer vorderde een morele schadevergoeding van 25.000 euro.

De zaak kwam aan het licht toen C.B. in december 2015 in Roeselare aangifte deed bij de politie. Verder onderzoek wees uit dat V. nog mensen in het zwart tewerk stelde, onder andere als conciërge. Eén van de niet-ingeschreven werkkrachten verklaarde dat hij tien euro per uur verdiende om klusjes uit te voeren. Naar eigen zeggen werkte D.C. (33) uit Heist om zijn drugsgebruik te financieren.

Tijdens zijn getuigenis op een eerdere zitting trok D.C. zijn verklaringen in. Hij beweerde zelfs dat hij bij zijn verhoor onder druk was gezet door de politie. De politiemensen zelf getuigen dat daar absoluut geen sprake van was. Procureur Frank Demeester haalde woensdag de verklaring aan van een man die notabene samen met D.C. voor Kris V. werkte.

De verdediging vroeg de vrijspraak. Meester Filip Van Belleghem legde onder andere uit dat de Ghanese asielzoeker af en toe een klusje opknapte, zonder enige verplichting. De rechter doet uitspraak op 21 maart.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier