Evert d.C. blijft in de cel in zaak van kasteelmoord

Redactie KW

In de zaak van de kasteelmoord heeft de Brugse raadkamer de aanhouding van Evert d.C. met drie maanden verlengd. De Zeeuw wordt verdacht van een rol als tussenpersoon bij het beramen van de moord op Stijn Saelens uit Wingene. De verdediging gaat in beroep.

De 51-jarige man uit IJzendijke in Zeeuws-Vlaanderen belandde begin juli 2013 een eerste keer in de cel in de zaak van de kasteelmoord. Zijn DNA bleek echter niet overeen te stemmen met een openstaand spoor in het dossier. Evert d.C. werd toen dan ook onmiddellijk vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Opvallend genoeg wilde het parket hem in januari 2015 zelfs buiten vervolging laten stellen.

“Geen maanden blijven wachten op dossier uit Nederland”

Ondertussen kon het DNA-spoor gelinkt worden aan Franciscus L., een neef van de ondertussen overleden uitvoerder van de moord op Stijn Saelens. Franciscus L. beweerde immers dat hij in de zomer van 2011 van zijn oom aan d.C. moest melden dat een afspraak kon doorgaan. “Maar chronologisch klopt dat gewoon niet. Wij dringen sterk aan op een confrontatie met L.”, aldus Koen Vaneecke, raadsman van d.C.

Franciscus L. liet uitschijnen dat hij de Zeeuw amper kende, maar dat zien ze in het kamp van d.C. anders. Tien jaar geleden zou L. immers betrokken zijn geweest bij een schietpartij aan het café van d.C. “Dat dossier vinden ze blijkbaar niet terug in Nederland. We kunnen daar ook geen maanden op wachten.”

De verdediging zal beroep aantekenen tegen de beslissing van de raadkamer. Binnen 14 dagen zal de Gentse KI zich uitspreken over de verdere aanhouding van de verdachte.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier