Elke dag wordt er minstens één fiets gestolen in Kortrijk

We herkennen v.l.n.r. burgemeester Vincent Van Quickenborne, schepen van Mobiliteit Axel Weydts en korpschef Rino Defoor. © KDS
Axel Vandenheede

In 2016 registreerde de lokale politie in Kortrijk 583 feiten van fietsdiefstal. Daarbovenop werden ook nog eens 14 elektrische fietsen ontvreemd. “Dat er slechts 35 fietsen werden teruggevonden, verontrust me”, aldus Carol Leleu (CD&V). Burgemeester Vincent Van Quickenborne sust: “Het aantal fietsdiefstallen is in vergelijking met 2012 gehalveerd.”

Voor het Kortrijkse stadsbestuur is de fiets een van de topprioriteiten. Er wordt ook almaar meer gefietst in de stad. De keerzijde van de medaille lijkt het aantal fietsdiefstallen te zijn. “In 2016 noteerde PZ Vlas op Kortrijks grondgebied 583 feiten van fietsdiefstal”, legt Carol Leleu (CD&V) uit. Zij is politieraadslid en vroeg de cijfers op. “Soms wordt meer dan één fiets gestolen. Verder verdwenen ook 14 elektrische fietsen. Je kan dus gerust stellen dat er in 2016 meer dan 600 fietsen gestolen werden, vooral in de stationsomgeving en in schoolomgevingen.”

Inzetten op preventie

Carol Leleu heeft ook vragen bij het aantal fietsen dat wordt teruggevonden. “Het is goed dat er 35 fietsen aan de eigenaar konden worden terugbezorgd, maar dat is nog geen zes procent. Akkoord, niet alle teruggevonden fietsen worden geregistreerd, maar dat zal er niet voor zorgen dat plots een pak meer fietsen per jaar kan worden gerecupereerd.” Ze pleit er dan ook voor om in te zetten op preventie. “De Kortrijkzaan kan zijn fiets gratis laten labelen, maar aan die actie wordt te weinig ruchtbaarheid gegeven. Ook camerabewaking kan helpen. Camera’s hebben een ontradend effect. Eens een fiets gestolen is, kan de politie snel beelden bekijken. Dat kan haar helpen om de diefstal op te lossen. Maar ik hoorde al van enkele mensen die aangifte deden van fietsdiefstal dat ze niet meteen gehoord worden.”

“Elke maand worden dieven betrapt na het bekijken van de camerabeelden”

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), voorzitter van het politiecollege van PZ Vlas, spreekt dat tegen. “De politie maakt wel degelijk gebruik van de camerabeelden. Elke maand worden dieven zo op heterdaad betrapt. Bij iedere aangifte worden ook systematisch plaats en uur van de diefstal bekeken. Alle beschikbare beelden worden dan gecheckt. Het aantal fietsdiefstallen is dankzij de aanpak van de stadsbestuur trouwens gehalveerd sinds 2012. Aangezien er veel meer gefietst wordt, is dat een succes.”

Chippen en labelen

Toch wordt er nog elke dag minstens één fiets gestolen. “We bekijken hoe we fietsen kunnen chippen. Gestolen fietsen zullen zo kunnen worden gevolgd via een applicatie op smartphone. Labelen is ook belangrijk. De gemeenschapswachten labelen elke week tijdens de maandagmarkt van 8.30 uur tot 11.30 uur op de hoek van Lange Steenstraat en het Schouwburgplein, in scholen en tijdens merkacties in jouw straat. Thuis labelen is mogelijk op maandagnamiddag en -avond op aanvraag. In 2016 werden in totaal 4.595 fietsen gemerkt. Dat zijn er bijna 100 per week. Ik zou dus niet zeggen dat de Kortrijkzanen niet weten dat de acties bestaan. Maar met het mooie fietsweer voor ogen kunnen we nog eens een stukje in het Stadsmagazine plaatsen om de mensen te informeren“, besluit Vincent Van Quickenborne.

Carol Leleu vroeg de cijfers van fietsdiefstallen op.
Carol Leleu vroeg de cijfers van fietsdiefstallen op.© AXV

Pas in september camera’s op Stationsplein

Het Stationsplein is sinds enkele weken omgetoverd tot een enorme fietsenstalling. Maar ze lijkt niet bewaakt, want veiligheidscamera’s zijn er niet te zien. “Momenteel is er wel degelijk camerabewaking, alleen hangt die niet in de stallingen zelf”, reageert burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Het cameranetwerk van de stad en van de PZ Vlas heeft zicht op het Stationsplein. Zo hangt er een camera in het begin van de Burgemeester Reynaertstraat.”

“In de fietsenstalling zelf komen later vier bijkomende camera’s van de NMBS, dit op de overkappingen van de fietsenstallingen. Hiervoor moeten er eerst wel nog leidingen getrokken worden vanuit het station naar het Stationsplein. Die werken verlopen samen met de wegenwerken van de tijdelijke inrichting. Als alles goed gaat, zijn die werken klaar tegen 1 september.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier