Eind september beslissing over wettigheid onderzoek naar de Kasteelmoord

© BELGA
Laurens Kindt

Pas op 26 september zal duidelijk zijn of het proces rond de Kasteelmoord kan doorgaan. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) zal dan een arrest vellen over de wettigheid van het onderzoek.

Eind juni besliste de rechtbank in Brugge, waar het proces gevoerd wordt, dat het hele onderzoek nog eens herbekeken moest worden door de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent. Aanleiding daarvoor was een krantenartikel waarin gewag werd gemaakt van een informant, die door het parket zou ingezet zijn om informatie los te weken bij beklaagde Evert de Clercq in de gevangenis van Ieper. De man zou zes maanden lang in de gevangenis van Ieper verbleven hebben en zou daarvan gebruik gemaakt hebben om Evert de Clercq uit te horen over zijn rol in de Kasteelmoord. Achteraf zou de informant alles op papier gezet hebben.

Bijzondere opsporingsmethodes

Zowat alle partijen vielen uit de lucht over het bestaan van de informant. Men vroeg om uitleg bij het parket van Brugge, maar daar weigerde men meer informatie te geven en verwees men naar de wet op de bijzondere opsporingsmethodes (BOM). De rechtbank besloot dan maar om het hele dossier naar de KI te verwijzen, die moest nagaan of er gebruik werd gemaakt van bijzondere opsporingsmethodes en of dit allemaal wettelijk verlopen is. Vandaag kwamen alle partijen hun standpunt uiteenzetten. Volgens de advocaten van de verdediging heeft het parket ondertussen opnieuw haar koers gewijzigd. “Terwijl men in Brugge weigerde om iets te zeggen en verwees naar de BOM-wet, zegt men nu dat er helemaal geen dossier is. Men heeft dus ook geen documenten voorgelegd, waarover de KI zich zou kunnen buigen. Wij worden hier gewoon belazerd”, klinkt het.

Wat hier gebeurde, is compleet onwettig en het parket probeert dat nu weg te moffelen

De documenten waarvan sprake, waaronder transcripties die de vermeende informant maakte van zijn gesprekken met Evert de Clercq, zijn nochtans al in diverse media verschenen. “Het lijkt er sterk op dat men een burger zes maanden lang heeft laten infiltreren in de gevangenis van Ieper. Dat is dus een burgerinfiltrant, terwijl een infiltrant altijd een politieman moet zijn. Wat hier gebeurde, is compleet onwettig en het parket probeert dat nu weg te moffelen”, klinkt het nog bij de verdediging.

Op 26 september moet de KI nu de knoop doorhakken: is er een onwettige infiltratie geweest of niet? Als de KI beslist dat er op onwettige wijze informatie is verkregen, dan zet dit mogelijk het hele dossier op de helling. De volgende zitting in Brugge staat gepland op 11 september. Omdat er dan nog geen arrest van de KI zal zijn, zal er op die zitting wellicht niet veel gebeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier