Eigenaar Wevelgemse parfumerie gegijzeld tijdens drieste overval

Na de overval bleven de rolluiken van de parfumerie de hele dag gesloten tijdens het sporenonderzoek van de politie. © WO
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Twee gemaskerde gangsters overvielen woensdagochtend de exclusieve parfumerie Place Vendôme in Wevelgem. “Ze bedreigden me en bonden me vast. Ik hield er een gebroken rib aan over”, vertelt eigenaar David Depuydt. De overvallers maakten zeker meer dan 32.000 euro buit.

Woensdagmorgen omstreeks 8.30 uur kwam David zoals elke morgen aan bij zijn winkel in de Menenstraat. Achter de winkel is een koertje waar de boeven zich schuilhielden. “Ze hadden enkele platen er rond losgevezen. Ze besprongen me van achter het tuinhuis toen ik arriveerde“, vertelt David, die er een gebroken rib aan overhield.

“Ze bedreigden me met een zware staaf. Ik had de keuze: ofwel zou ik het alarm afzetten en hen binnenlaten ofwel zouden ze me de kop inslaan. De keuze was snel gemaakt.”

De Franstalige overvallers bonden David vast met snelbinders en begonnen hun buit in te laden. “Ik zei nog dat hier dagelijks een politieagent voor de deur staat om de kinderen te helpen oversteken, maar ze wisten duidelijk dat hij die dag niet zou komen. Het was immers vakantie.”

“Ze waren sowieso uit op het geld”, beseft de eigenaar. “Gelukkig waren we daags voordien nog naar de bank geweest. Toch konden ze nog 2.100 euro uit de kassa halen. In mijn portefeuille staken ook nog enkele honderden euro’s. Daarnaast graaiden ze nog heel wat producten mee. We weten het nog niet exact, maar hun buit zal zeker een waarde van meer dan 30.000 euro hebben. Ze waren erg goed voorbereid. Ze focusten op de duurdere merken: Chanel, Guerlain en Cartier.”

David Depuydt
David Depuydt© DLW

“Hun aandacht ging vooral uit naar maquillage. Op de parfums zit een lasercode waardoor gestolen goederen traceerbaar zijn. Make-upartikelen zijn ook gemakkelijker te verhandelen. Op de toonbank van de zaak stond heel lang een dure fles parfum met een waarde van zo’n 30.000 euro. Die hebben we recent vervangen door een duplicaat met kleurstof. Die hebben ze ook mee, de schade kon dus nog groter geweest zijn.” Naast de spullen uit de winkel, stalen ze ook de portefeuille en gsm van David.

Buitengesloten

Op een gegeven moment kon David zich loswrikkelen uit zijn boeien. “Ik heb het geluk dat ik fijne handen heb, waardoor ik me uit die plastic kon wurmen. Intussen waren die mannen bezig om alle producten in vuilniscontainers op de koer te laden om gemakkelijk te kunnen transporteren. Ik kon de deur achter hen dichtslaan zodat ze buitengesloten werden. De politie was na mijn telefoontje snel ter plaatse, maar die gasten, twee Noord-Fransen, waren dan al gaan vliegen. Ik werd wel heel goed opgevangen door de agenten.”

Haute parfumerie Place Vendôme specialiseert zich in exclusieve parfums en make-up, waardoor het een internationaal cliënteel opbouwde. Door het exclusieve karakter is de winkel al erg goed beveiligd. Iets wat de overvallers ook wisten. ” De harddrive van de camera’s sloegen ze meteen kapot”, weet David.

Hij beleefde enkele bange momenten, maar David is blij dat hij het kan navertellen. “Ik ga wel nooit meer alleen naar de winkel ‘s morgens.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier