Eigenaar privékliniek veroordeeld voor valse attesten en 'onwettige uitoefening van de geneeskunde'

08/11/16 om 10:12 - Bijgewerkt om 10:10

Quan Clinic schreef gedupeerde dames aan om in Roeselare nieuwe implantaten tegen een spotprijs te laten steken.

Eigenaar privékliniek veroordeeld voor valse attesten en 'onwettige uitoefening van de geneeskunde'

De eigenaar van de failliete Roeselaarse privékliniek Quan Clinic is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een effectieve celstraf van achttien maanden en een boete van 3.000 euro omdat hij dames met PIP-borstimplantaten met een brief naar de kliniek lokte, onderzocht terwijl hij geen dokter is en valse attesten ondertekende in een poging om meer terugbetaling van het Riziv te bekomen.

In 2010 brak wereldwijd een schandaal uit rond de borstimplantaten van de Franse producent Poly Implant Prothèse (PIP). Duizenden vrouwen bleken dergelijke borstimplantaten met gel die niet geschikt was voor medisch gebruik ingeplant te hebben gekregen. Er volgde een wereldwijde terugroepactie.

Onder meer in de Maldegemse privékliniek Body & Face kregen zo'n tweeduizend Belgische vrouwen een dergelijke borstvergroting. Toen de kliniek in Maldegem noodgedwongen dicht ging én vrouwen met PIP-implantaten het advies kregen om hun slechte implantaten te laten vervangen, zag de Quan Clinic haar kans om extra klanten binnen te rijven. Quan Clinic schreef gedupeerde dames aan om in Roeselare nieuwe implantaten tegen een spotprijs te laten steken. "Schending van het beroepsgeheim", vond het openbaar ministerie. Volgens de openbare aanklager onderzocht Karel V. bovendien ook de dames die op het aanbod ingingen. En dat terwijl hij geen arts, maar slechts verpleegkundige is. "Onwettige uitoefening van de geneeskunde", klonk het. Vijf dames kregen een schadevergoeding van 1 tot 251 euro. Het Riziv vorderde en kreeg een schadevergoeding van 13.800 euro voor de valse attesten voor verstrekte geneeskundige zorg.

(LSi)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!