Eén jaar effectief voor Amerikaanse ‘horrornanny’

Redactie KW

Aubrey A. brak in Knokke opzettelijk de polsen van een tweeling. Bij verstek werd ze eerder tot vier jaar effectieve celstraf veroordeeld.

De Amerikaanse zorgde in de zomer van 2011 voor de tweeling van een koppel Luxemburgers. Tijdens hun vakantie in Knokke belandden de twee baby’s met gebroken polsen in het ziekenhuis. Hun nanny vertrok korte tijd later terug naar de Verenigde Staten. Uiteindelijk werd ze in 2013 door de Brugse correctionele rechtbank bij verstek tot vier jaar effectieve celstraf veroordeeld. In de Amerikaanse staat Utah zou ze ondertussen ook veroordeeld zijn voor onopzettelijke kindermishandeling.

Aubrey A. ging akkoord met haar uitlevering aan België en zit daarom sinds begin juli in de gevangenis van Brugge. Ze tekende verzet aan tegen haar veroordeling, waardoor de zaak opnieuw behandeld moest worden. Volgens een tegenexpert bood het onderzoek geen zekerheid over de oorzaak van de breuken. Op basis van twijfel vroeg de verdediging daarom voor de feiten op één van de slachtoffertjes de vrijspraak.

Over de andere baby bleef de beklaagde bij haar standpunt. Aubrey A. zou gestruikeld zijn en zou het kindje tijdens die valpartij bij de armen gegrepen hebben. Haar raadsman meester Yen Buytaert merkte op dat zijn cliënte onmiddellijk na dat voorval zelf de ouders van de tweeling verwittigde. De verdediging vroeg voor dit feit dan ook de herkwalificatie van opzettelijke naar onopzettelijke slagen en verwondingen.

Ze zal sowieso nog opgevolgd worden

De rechter oordeelde dat de feiten wel degelijk bewezen waren, maar gaf de beklaagde wel strafvermindering. Hierbij werd rekening gehouden met haar eerdere veroordeling in de Verenigde Staten. Daar kreeg ze immers probatievoorwaarden opgelegd, onder andere een contactverbod met kinderen. “Dit is absoluut een strafvermindering. Ik had het ook gepleit dat die voorwaarden in Amerika nog twee jaar lopen, waardoor ze daar sowieso nog opgevolgd zal worden”, aldus meester Yen Buytaert.

Het openbaar ministerie vroeg de onmiddellijke aanhouding van Aubrey A. en werd hierin gevolgd door de rechter. Dat betekent dat de nanny wellicht het jaar effectieve celstraf volledig zal moeten uitzitten. Het is nog niet duidelijk of de verdediging beroep zal aantekenen tegen het vonnis.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier