Eddy Boerjan uit Blankenberge riskeert 25 jaar cel na moord op ex

Het slachtoffer zou de veertiger uitgelachen hebben met zijn bedprestaties. © AFr
Redactie KW

In de correctionele rechtbank in Brugge is het proces tegen Eddy Boerjan van start gegaan. De 48-jarige Blankenbergenaar moet er zich verantwoorden voor de moord op zijn ex-partner. De uitspraak volgt ten vroegste op 14 mei.

Op 17 september 2015 had het ex-koppel nog eens afgesproken op het appartement van Eddy Boerjan, die zelf op de ontmoeting had aangedrongen “om nog eens te praten”. Maar het gesprek ontaardde in een ruzie waarbij het slachtoffer, de 44-jarige P.V., de veertiger uitgelachen zou hebben met zijn bedprestaties. Hij stak haar vervolgens dood met twee messteken. Na de feiten stal B. het geld uit haar portefeuille en ging hij er drie dagen mee op de lappen in zijn stamcafé in het Nederlandse Sluis.

Eerder al veroordeeld

Toen hij terug naar huis keerde, werd hij ingerekend en aangehouden. De man zit sindsdien in de gevangenis. De man was met de feiten op P.V. niet aan zijn proefstuk toe. Hij werd al eens veroordeeld omdat hij één van zijn vorige exen om het leven probeerde te brengen met een dolk. De politie kon hem toen op het nippertje tegenhouden. Het psychiatrisch verslag is vernietigend voor Boerjan . Dat stelt dat de Blankenbergenaar niet behandeld kan worden.

De burgerlijke partijen schetsen een vernietigend beeld van Boerjan. “Een eenzaat en een gokverslaafde agressieveling die een monsterlijk plan beraamde om zijn ex te vermoorden. Een sadist ook. In de brief die hij na de feiten naar zijn vader schreef, windt hij er geen doekjes om. ‘Mijn grootste troost is dat ze heel veel heeft afgezien. Ze heeft gesmeekt om haar leven en het was ik die haar uitlachte in haar gezicht.’ De enige tranen die hij na de feiten gelaten heeft, waren er ongetwijfeld uit zelfmedelijden.”

Duidelijk sprake van een plan

Volgens de advocaten van de burgerlijke partijen was er duidelijk sprake van een plan. “Het mes lag klaar in een schuif in de salontafel. Hij heeft haar naar zijn appartement gelokt en zijn monsterlijk plan uitgevoerd.”

Mix van verdriet en boosheid

Verder op de dag pleitte de verdediging dat Boerjan zijn ex-partner niet met voorbedachten rade om het leven bracht. “Hij had geen scenario uitgewerkt. Het zegt niets dat hij haar verwenste, zoiets doet iedereen wel eens.” De ex-partners spraken uiteindelijk af in de woning van de beklaagde. “Wie plant er nu een moord in zijn eigen woning en doet zelfs geen moeite om sporen op te ruimen? Dat is niet de houding van iemand die alles gepland heeft.”

Na de feiten ging de Blankenbergenaar zich bezatten in het Nederlandse Sluis. “Hij had helemaal geen plan om te vluchten en keert uiteindelijk 25 kilometer te voet terug naar de plaats van de feiten.” Uit dat alles concludeert meester Dejaegher dat onmogelijk sprake kan zijn van moord. “Anders is het de meest idiote moord aller tijden. Een mix van verdriet en boosheid hebben tot een fatale explosie geleid.”

“Heel veel spijt”

Tot slot kreeg Eddy Boerjan zelf nog het laatste woord. “Ik weet dat ik de familie Vanaerde heel veel zeer heb gedaan. Ik heb er echt echt heel veel spijt van.” Daarna stelde de voorzitter nog enkele vragen over het moordwapen. “Dat mes lag al meer dan een jaar in de salontafel. Ik sneed er ananas of meloen mee. Als het een schone film is op tv heb ik geen goesting om naar de keuken te lopen”, antwoordde Boerjan.

Eddy B. riskeert 25 jaar cel. De rechtbank doet ten vroegste op 14 mei uitspraak.

(AFr / Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier