Echtgenote André Gyselbrecht: “Hij zag geen andere oplossing om kleinkinderen te helpen”

© BELGA
Redactie KW

Op het proces over de kasteelmoord heeft de verdediging in een videofragment de echtgenote en een zoon van André Gyselbrecht aan het woord gelaten. Monique Van Poucke hoopt dat de dokter uit Ruiselede snel naar huis mag. “Hij zou geen vlieg kwaad doen.”

Hannes Gyselbrecht omschreef zijn vader als een harde werker. “Dat was zijn leven. Hij hielp mensen uit idealisme, niet voor het geld.” Discussies met André Gyselbrecht duren volgens zijn familieleden nooit lang. “Hij was zeker geen heilige, het is ook maar een mens. Hij kon nogal opvliegend zijn, maar is dat direct weer vergeten. Hij heeft Spaanse voorouders, dat temperament zit er een beetje in”, aldus Monique Van Poucke.

Onze kinderen waren altijd braaf en zij waren altijd stout

In het filmpje toonde de verdediging ook beelden van het huwelijk van Stijn Saelens en Elisabeth Gyselbrecht. “Stijn was een mooiprater. We hebben altijd alles gedaan voor Stijn, André hielp hem met zijn projecten”, vertelde de echtgenote van Gyselbrecht. Van Poucke was ook kritisch voor zijn opvoedingsmethodes. “Wij vonden het heel raar hoe de kinderen naar elkaar schopten, sloegen en beten. Ze likten elkaar af in bad, zoiets had ik nog nooit gezien. Onze kinderen waren altijd braaf en zij waren altijd stout.”

Voor André Gyselbrecht was het een zware klap toen zijn dochter vertelde over de incest door Stijn Saelens. “Hij wou Stijn helpen, hij wou de kindjes helpen, hij wou Elisabeth helpen. Hij wilde alles doen om een oplossing te vinden.” Hannes Gyselbrecht merkte op dat het maanden duurde vooraleer zijn vader een klacht indiende. “Je kon zien hoe Elisabeth vermagerd was, ze had geen kracht meer. Daar is hij in die maanden aan ten onder gegaan.”

In het videofragment kwamen ook de vele steunbetuigingen voor André Gyselbrecht aan bod. Naast de vele tekeningen van zijn kleinkinderen en de kaartjes van zijn patiënten werden ook twee nieuwsitems getoond. Daaruit moest blijken hoe geliefd de huisdokter in Ruiselede nog steeds is. “Moest hij morgen vrijkomen, ik zou direct terug naar hem gaan. Ik bekijk hem als een goeie mens. Hij heeft het beste gedaan voor zijn familie, denk ik”, vertelde een jonge vrouw.

Hij zou zelfs aan het vliegtuig gehangen hebben om te zorgen dat ze niet naar Australië zouden vertrekken

Monique Van Poucke had naar eigen zeggen nooit verwacht dat haar echtgenoot bij een moord zou betrokken zijn. “Hij zou geen vlieg kwaad doen. Ik denk dat hij geen andere oplossing zag om zijn kleinkinderen te helpen. Hij zou zelfs aan het vliegtuig gehangen hebben om te zorgen dat ze niet naar Australië zouden vertrekken.” André Gyselbrecht krijgt ook in de gevangenis nog veel bezoek van zijn familie en van zijn patiënten. “Het geeft ons de moed om verder te doen. Iedereen verlangt eigenlijk dat hij terug thuis is, dat hij zijn werk kan hervatten.”

Op het einde van de zitting begon een deel van het publiek te applaudisseren, maar dat werd onmiddellijk gecounterd door de voorzitter. “Dat is geen gepaste reactie”, zei Els D’Hooghe.