‘Dure advocaat’ van beschuldigde: “Ik verdedig je pro Deo, Petra, want ge zijt geen slecht mens”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Petra Vandenbussche (39) heeft meester Johan Platteau zijn pleidooi gehouden. De verdediging betwist dat de beschuldigde de intentie had om haar zoontje Aron Dedier (9) te doden. Voor meester Platteau waren de feiten een nieuwe schreeuw om aandacht.


© BELGA

De advocaat van Petra Vandenbussche startte zijn pleidooi met een brief die de beschuldigde twee jaar geleden aan een politieagente schreef. Meester Platteau wilde hiermee aantonen dat de vrouw helemaal geen horrormoeder is. “Uw eigen kind vergiftigen vervult ons allemaal met afschuw. Maar we mogen niet blind zijn voor de vele problemen die ze in haar leven heeft gehad.”

“Ronny moet zich schamen omdat hij als partner is tekortgeschoten”

Al haar hele leven krijgt Petra Vandenbussche weinig aandacht van anderen. “Dat mag je niet beschouwen als iets verkeerds, het is een absolute noodzaak. Het is een drama van in het begin van haar leven. Ze kent geen vader, haar moeder was niet in haar geïnteresseerd.” Ook haar partner Ronny Vermont gaf de beschuldigde niet de nodige aandacht. “Hij moet zich schamen omdat hij als partner te kort is geschoten. Als de politie hem vraagt wie de belangrijkste persoon is in zijn leven, dan noemt hij zonder aarzelen de voorzitter van de visclub.”

De verdediging vroeg aan de jury om aandacht te schenken aan de vele verzorging die het slachtoffer nodig had. “Als je daar een dag mee bezig bent, dan ben je pompaf.” De directeur van het Zeepreventorium had in een bezorgde brief al duidelijk gemaakt dat de gezinslast voor Vandenbussche te groot was. “Had het jeugdparket de juiste inschatting gemaakt; dit drama was niet gebeurd.”

“Welk belang heeft ze erbij Aron te doden?”

'Dure advocaat' van beschuldigde:
© BELGA


© BELGA

De raadsman van de beschuldigde twijfelt er niet aan dat zijn cliënte niet de intentie had om haar zoontje te doden. “Twee psychiaters aangeduid door de onderzoeksrechter zijn hier onder eed komen zeggen dat de bedoeling tot doden er niet is bij Münchhausen by proxy. Die mensen zijn er gewoon op uit om aandacht te trekken.” Voorts merkte de verdediging op dat geen enkele getuige de indruk had dat Vandenbussche haar zoontje beu was. “Wat is het motief? Welk belang heeft die vrouw daarbij van haar zoontje te doden?”

Meester Platteau pleitte bovendien dat zijn cliënte onmogelijk de gevolgen van de Malathion kon inschatten. “Ik ben ervan overtuigd dat ze de toxiciteit van Malathion niet kende, ik wist het ook niet. En iedereen in de zaal wist het niet.”

“Ik weet dat niemand zich om u bekommert”

Tenslotte sprak de advocaat nog kort zelf de beschuldigde toe. “Petra, één van uw rechters heeft u gevraagd hoe het komt dat een dure advocaat u verdedigt. Ik doe dat pro Deo en uit medelijden. Ik weet dat ge niets meer hebt en dat niemand zich om u bekommert. Wij hebben er voor u willen zijn. Niet alleen omdat het onze job is, maar ook omdat ik ervan overtuigd ben dat ge onze inzet verdiende. Ik zie het verschil. Ge zijt geen slecht mens, Petra. Ge hebt in uw leven uw best gedaan, maar het leven zat u ongelooflijk tegen.”

Donderdagnamiddag starten de replieken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier