Duivenliefhebbersbond sjoemelt met valse leden: familie, kaarters of vissers… alles kon

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Vier West-Vlaamse leden van de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond (KBDB) hebben schorsingen tot zes jaar gekregen. Reden: verkiezingsfraude.

Binnen hun arrondissementen werden bij vrienden, familie, buren of zelfs de leden van kaart- en vinkenclubs leden geronseld. Mensen die nog nooit een duif in hun handen hielden, maar zo wel voor een extra mandataris konden zorgen. Eén van de geschorste leden is de ondervoorzitter van de bond. In een club binnen zijn arrondissement waren liefst 94 leden vals.

De verkiezingen speelden zich in november van vorig jaar af. West-Vlaanderen telde toen 3.006 leden. Goed nieuws voor de provincie, want het feit dat ze over de 3.000 gingen, zorgde ervoor dat ze zowel provinciaal als nationaal een extra mandataris kregen. Maar eind november kreeg Stefaan Van Bockstaele, voorzitter van de KBDB, verschillende klachten binnen over verkiezingsfraude in de provincie. “Om een hoger ledenaantal te bekomen werd een louche constructie opgezet.”

In West-Vlaanderen waren er 264 leden ‘gecreëerd’ door vrienden, familie of buren een lid te maken

Er werd een juridische commissie aangesteld om alles uit te zoeken en die hun conclusie was duidelijk: fraude. In West-Vlaanderen waren er 264 leden ‘gecreëerd’ door vrienden, familie of buren een lid te maken. Ook al hadden die niets te maken met de duivensport. Vooral het kiesarrondissement van Dirk S. spant de kroon. Nota bene de 59-jarige ondervoorzitter van de duivenbond. De club Union in Oostkamp valt binnen dat arrondissement en telt bijvoorbeeld maar liefst 94 valse leden. “Daar waren zelfs de mensen van de vinken-, kaarters- en vissersclub van Oostkamp plots aangesloten”, zegt voorzitter Stefaan Van Bockstaele. “Die mensen werden ingeschreven met hun eigen adres. Maar op het jaar van de verkiezingen werden al hun adressen veranderd in het adres van het duivenlokaal in Oostkamp. Op die manier kregen ze daar alle stemformulieren toegestuurd en hadden ze vrij spel. Omdat ze door die valse leden een extra nationale mandataris kregen, betekende dat ook een extra stem in de verkiezing voor nationaal bondsvoorzitter. Iets waar Dirk S. als ondervoorzitter de gedoodverfde kandidaat voor was.”

Dat zal hij alvast niet meer worden. Dirk S. krijgt samen met twee andere provinciaal afgevaardigden zes jaar schorsing met onmiddellijke ingang. Een vierde – die nooit actief aan de praktijken zou deelgenomen hebben – krijgt er drie. Nog deelnemen aan verkiezingen of het opnemen van een bestuursfunctie is uit den boze.

Dit is gewoon een afrekening. Heel wat mensen in het bestuur vonden mijn vooruitstrevende manier van werken niet bepaald fijn

Dirk S. reageerde gisteren aangeslagen op de beslissing. Dit is gewoon een afrekening”, zegt hij. “Heel wat mensen in het bestuur vonden mijn vooruitstrevende manier van werken niet bepaald fijn. Ze hebben nu een spreekwoordelijke stok gevonden. Wat bij ons gebeurd is, gebeurde in gans Vlaanderen. Alleen werd er bij ons nu eenmaal een klacht ingediend. De mensen die ons veroordeeld hebben, hebben zelf boter op het hoofd. Maar wij worden nu neergezet als gangsters.” S. werd in het verleden nog al eens onder vuur genomen binnen de bond. Toen er in 2015 zo’n 15.000 duiven niet thuiskwamen na een vlucht bij slecht weer uit Châteauroux, werd hij als eindverantwoordelijke met de vinger gewezen.

Al krijgt hij nu wel steun van de voorzitster van het lokaal in Oostkamp. Volgens haar werden de extra leden niet aangeworven voor meer stemmen, maar voor extra fondsen van de duivenbond. “Zonder die extra leden zou het financieel niet meer haalbaar geweest zijn. Hun adressen hebben we op het adres van het lokaal geplaatst omdat ze dan geen post zouden moeten ontvangen. De opgestuurde stemformulieren gooiden we gewoon in de container.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier