Dubbele pech: graffitinaam van muur proberen te branden, maar plots gaat villa in vlammen op

Redactie KW

Twee mannen die in de Brugse rechtbank terechtstaan voor brandstichting in een leegstaande villa in Blankenberge beweren dat het om een ongeluk ging. “Ze hadden hun namen op de muur aangebracht en wilden de verf met vuur verwijderen”, stelde hun advocate dinsdag in de Brugse rechtbank.

Op 19 juni 2013 woedde een hevige brand in een leegstaande villa in de Jeanne Vandeputtelaan in Blankenberge. Het onderzoek wees op kwaad opzet en leidde de speurders naar Blankenbergenaars Jelle S. (25) en Antony W. (29). Volgens de procureur staken de twee met opzet de villa in brand. Maar volgens Pauline Van Der Straeten, de advocate van Jelle S., was dat niet het geval. “Het was een ongeluk”, stelde ze.

“Op het moment van de brandstichting was de villa een trekpleister voor jongelui. Twee dagen voor de brand was mijn cliënt er samen met de tweede beklaagde en enkele vrienden blijven slapen. Ze beslisten om graffiti aan te brengen en ondertekenden die met hun artiestennaam. Daags nadien kwamen ze tot het besef dat die muurschilderingen de politie tot bij hen zou kunnen brengen en besloten ze de verf met vuur te verwijderen. Ze staken wat behangpapier in brand en voor ze het wisten vatten de gordijnen vuur. Het vuur verspreidde zich razendsnel, waarop ze zich uit de voeten maakten. Het ging om een ongeluk.”

Antony W. stuurde zijn kat naar de rechter. Hij werd destijds al veroordeeld voor inbraak, diefstal en vandalisme. Aangezien de villa gesloopt ging worden, stelde niemand zich burgerlijke partij. De zaak wordt op 19 mei verdergezet.

Opvallend: kort na de feiten had het parket van Brugge het over ‘spelende kinderen’ die voor de brand hadden gezorgd. Uiteindelijk blijken de daders toch wat ouder te zijn.

(AFr/FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier