Drugsdealers krijgen zware celstraf in Kortrijk

© iStock
Redactie KW

Drie drugsdealers zijn maandag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan 37 maanden effectief. Ze stonden terecht voor het invoeren van 930 kilogram cannabis. De drie zien ook nog 285.000 euro verbeurd verklaard.

De zaak kwam op 28 augustus 2015 aan het licht, toen bij een huiszoeking bij een 72-jarige man van Marokkaanse afkomst 63 kilogram hasj werd gevonden. Hij zei dat hij die moest bijhouden voor iemand. Dat bleek zijn zoon Khalid Z. te zijn, waarop een onderzoek werd gestart naar 39-jarige man, zijn 41-jarige broer en een 39-jarige kompaan Samir C. uit Sint-Niklaas. Ze bleken lid van een internationale drugsbende die grote hoeveelheden drugs produceerde en transporteerde van Marokko naar Nederland. De beklaagden stonden onder meer terecht voor het invoeren van 930 kilogram cannabis en de verkoop van 500 kilogram.

De beklaagden ontkenden alles en durfden tijdens de pleidooien op 12 maart zelfs de vrijspraak vragen. De mannen staan later nog terecht voor witwaspraktijken, maar het openbaar ministerie wou de zaak snel behandeld zien omdat het vreest dat de beklaagden de vlucht zouden nemen.

Het trio kreeg vijf jaar cel, waarvan 37 maanden effectief. Dat is een pak minder dan de negen jaar effectief die gevraagd werden. Ze krijgen ook een boete opgelegd van 40.000 euro, waarvan de helft effectief. Er wordt ook per hoofd nog 285.000 euro verbeurd verklaard.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier