Drugsbende riskeert tot 37 maanden cel

Redactie KW

De verkoop van cannabis en cocaïne in de Kortrijkse en Menense regio dreigt 15 beklaagden celstraffen van 12 tot 37 maanden op te leveren. Kevin M. (33) uit Kortrijk zit al acht maanden in voorhechtenis en liep in het verleden ook al strenge celstraffen voor drugshandel op.

Een kans om een werkstraf uit te voeren en komaf te maken met zijn drugsverleden. Dat vroeg Kevin M. gisteren aan de rechter in Kortrijk. In 2009 al kreeg hij twee jaar cel voor drugshandel, na zijn vrijlating begon hij gewoon opnieuw omdat hij bij eerdere drugsleveranciers nog schulden had. Het bekwam hem nog slechter, want in 2014 veroordeelde de rechter hem tot 30 maanden effectieve celstraf. Vorig jaar bleek uit telefonie-onderzoek dat hij zich opnieuw met cannabis- en cocaïnehandel inliet.

Eindelijk lachte het leven me eens toe

Andere spilfiguur in de drugshandel is volgens het openbaar ministerie Mohamed B. (35), die ontkende echter elke betrokkenheid. Hij liep vroeger al vijf veroordelingen voor drugshandel op maar heeft er dit keer naar eigen zeggen niets mee te maken. Twee telefoongesprekken over leveringen in de buurt van de R8 en E17 doen echter twijfels rijzen. Hij werd eind vorig jaar in Spanje opgepakt en aan ons land uitgeleverd. “Voor het eerst lachte het leven me eens toe”, verdedigde hij zich. “Ik had een Spaanse vriendin en was aan de slag als animator. Ik spreek zes talen en dacht eindelijk vertrokken te zijn. Tot ik in Spanje opnieuw opgepakt werd en hier in de cel belandde. Maar ik verkocht géén drugs aan Kevin of zijn vriendin.” Beiden bevestigden dat ook.

Ex mogelijk één jaar cel

Ook zijn broer Yassine (23) stond mee terecht. Die bekende wel cannabishandel maar geen verkoop van cocaïne. Tussen de beklaagden inderdaad ook opnieuw Cindy T. (45) uit Kortrijk, de ex van Kevin M. die ook bij zijn vorige drugsveroordelingen telkens mee terecht stond omdat ze van de drugshandel afwist of de drugs vanuit haar woning verkocht werden. Ze bekende gebruik maar ontkende verkoop. Er hangt één jaar cel boven haar hoofd, en dat terwijl ze na een vorige veroordeling nog altijd voorwaarden moet volgen. Opmerkelijk: het openbaar ministerie vroeg geen verbeurdverklaring van winst uit de drugsverkoop, wellicht omdat die heel beperkt bleef. Vonnis op 7 juli.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier