Drugs en lawaaioverlast op goa-feest in Haringe

De Levaard was zaterdagnacht het decor van een drugsfeest. (Foto MD)
Redactie KW

De politie heeft op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag verschillende keren moeten uitrukken naar Haringe voor lawaaioverlast. In zaal De Levaard vond een zogenaamd goa-feestje plaats.

Het slaperige grensdorpje Haringe was op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag het decor van een goa-feestje. De fuif heette ‘From 16 tot 17’ en werd georganiseerd door ‘Lost in Time Records’. Goa is een psychedelische muziekstijl die eind jaren tachtig en begin jaren negentig is ontstaan in de Indiase staat Goa. Het feest begon al op oudejaarsdag om 16 uur en duurde tot nieuwjaarsdag 16 uur, dus 24 uur.

Luide muziek

De politie kreeg heel wat telefoontjes binnen van Haringenaars die klaagden over lawaaioverlast. “Sommige fuifgangers zorgden blijkbaar voor overlast waardoor de politie enkele keren is moeten tussenkomen”, zegt hoofdcommissaris Georges Aeck van de politiezone Arro Ieper. “Er was een interventie op oudejaarsavond. Er was sprake van drugs en daarvoor zijn enkele processen-verbaal opgesteld, maar aanvankelijk werd niemand meegenomen. Ook op nieuwjaarsdag was er een tussenkomst na klachten van lawaaioverlast. Later die dag was er nog een tussenkomst. Bij die tussenkomst hebben we iemand tijdelijk moeten verwijderen omdat die het te bont maakte. Toen hebben we ook de fuif vroegtijdig stilgelegd.”

Dat er drugs aanwezig waren op de fuif hoeft niet te verrassen. Op de uitnodiging op Facebook werd er zelfs expliciet melding van gemaakt. “Kauberas time for T. will make sure we can chill with a cup of tea or a piece of cake (also spacial)”, klonk het, wellicht verwijzend naar spacecake.

Platteland

Burgemeester Christof Dejaegher van Poperinge werd pas achteraf op de hoogte gesteld van de fuif op het grondgebied van zijn stad. “Waarom deze mensen Haringe kiezen om hun fuif te organiseren, moet je aan de organisatoren zelf vragen. Het was wel niet de eerste keer dat ik zoiets tegen kom. Een tijdje geleden was er ooit een fuif van een extreem-rechtse vereniging, ik denk dat het Blood en Honour was, die georganiseerd werd in een verlaten boerderij op ons grondgebied. Niet dat extreem-rechts vergelijkbaar is met de organisatie die deze fuif op Nieuwjaar inrichtte, maar het toont toch aan dat het platteland van de Westhoek blijkbaar een populaire plaats is om verdoken feestjes te organiseren. De interventies van de politie bewijzen dat wij dat niet zomaar laten passeren. Een moeilijkheid daarbij is wel dat het om een privélocatie gaat, waardoor de organisatoren geen meldingsplicht hebben bij de politie.”

(TOGH)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Ieper/Poperinge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier