Drugdealers pluimden elektrozaken dankzij ‘sterfhuisconstructie’

Redactie KW

Vier drugdealers, afkomstig uit Kortrijk, Moorslede, Ieper en Staden misbruikten firma’s, die op de rand van het failliet stonden, om zo elektrozaken op te lichten.

De vier mannen zijn gehaaide kerels. Volgens het parket van Ieper mag men hen gerust “zware jongens” noemen. “Alle vier hebben een gerechtelijk verleden en een lijvig strafregister wegens onder meer drugs- en vermogensdelicten“, aldus de parketwoordvoerder van Ieper.

Stromannen

Het onderzoek naar de activiteiten van het viertal breidt zich almaar uit. Zo werden ook sterfhuiscontructies opgezet. Deze praktijk bestond erin om bedrijven, die op de rand van het bankroet stonden, voor een appel en ei aan te kopen. Om geen argwaan te wekken installeerde het viertal telkens een van zijn stromannen aan het hoofd van het bedrijf. Elk bedrijf in kwestie kende praktisch geen activiteit meer en was in werkelijkheid een lege doos.

Firmanaam

De vier misbruikten enkel nog de firmanaam om grote bestellingen te doen. Vooral in elektrozaken en telecomwinkels in het Roeselaarse en het Kortrijkse werden hele ladingen iPhones en andere toestellen aangekocht. De facturen mochten naar de firma in kwestie worden gestuurd. Daar viel de stroman, die mee in de combine zat, helemaal uit de lucht en zei zich gedupeerd te voelen. De bestelde goederen had hij natuurlijk nooit gezien.

Criminele organisatie

De zware jongens zitten sinds mei in de cel. Het ziet er naar uit dat ze niet snel zullen vrijkomen. De Ieperse raadkamer verlengde vandaag vrijdag nog de aanhouding van het 49-jarige bendelid uit Staden. Zijn trawanten zijn een 34-jarige Moorsledenaar, een 41-jarige Kortrijkzaan en een 51-jarige Ieperling.

Naast oplichterij worden ze verdacht van de verkoop van cannabis en cocaïne en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier