Drieste homejackers riskeren zware straffen voor verschillende overvallen

Redactie KW

Op de rechtbank van Ieper vordert het Openbaar Ministerie acht jaar cel tegen een 27-jarige Georgiër voor een brutale homejacking in Oostnieuwkerke, een diefstal in Waregem en een overval in Zwalm. Twee kompanen wacht een celstraf tussen de drie en de zes jaar.

In de nacht van 14 op 15 juli drongen twee homejackers een woning in Oostnieuwkerke binnen. Een derde kompaan bleef buiten. De bewoner werd gekneveld met nylonkousen en kreeg enkele rake klappen. Terwijl de daders zijn woning doorzochten, sloten ze hem op in een kast. Ze gingen aan de haal met geld, juwelen, bankkaarten, een Audi A6 en een Volkswagen Transporter. De voertuigen konden later in Duitsland teruggevonden worden.

Zo’n drie maanden later kon een Rus in de kraag worden gevat, de man die bij de overval wellicht buiten op wacht stond. De andere twee bleven spoorloos. Na onderzoek bleek dat een van de daders ook in aanmerking komt voor een inbraak bij een garagehouder in Waregem en voor een gewapende diefstal in Zwalm. Op die laatste plaats werd minstens 16.500 euro buit gemaakt. De twee Georgiër zou ook aan dat feit hebben deelgenomen.

Enkel de Rus verscheen voor de rechter in Ieper, de andere twee lieten verstek gaan. Tegen de man die aan alle drie de feiten zou hebben deelgenomen, wordt acht jaar cel gevorderd. Zijn landgenoot riskeert zes jaar cel, terwijl de Rus drie jaar riskeert. Die zijn advocaat vraagt echter de vrijspraak, omdat er in het dossier geen enkele aanwijzing zou zijn dat hij mee de woning in Oostnieuwkerke binnen ging. Volgens de verdediging zou hij de plaats hebben verlaten, toen hij te horen kreeg wat de andere twee van plan waren.

Vonnis op 11 december. (CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier