Drie politiezones onderzoeken inbraken in 200 kelders

Redactie KW

De lokale polities van Middelkerke, Bredene, en Oostende zijn een uitgebreid onderzoek gestart naar een inbraakplaag in kelders van appartementen. De afgelopen weken werd er ingebroken in bijna 200 kelders, vaak van tweedeverblijvers.

Er heerst momenteel een inbraakplaag in kelders van appartementen aan de kust. Maandagnacht hebben dieven proberen in te breken in tien kelders in residentie Astrid langs de Kapelstraat in Bredene. In twee kelders werd er effectief ingebroken, bij acht andere bleef het bij een poging. “We zijn intussen een onderzoek gestart. Een week eerder werd in hetzelfde gebouw ook al in zeven kelders ingebroken”, bevestigt commissaris Dennis Goes.

Mogelijk is er een bende op pad. Ook in Oostende en Middelkerke werd er de afgelopen weken meermaals ingebroken in kelders van appartementen. “In twee maanden tijd in vijftien appartementsgebouwen”, zegt commissaris Carlo Smits van de Oostendse politie. Omdat de daders telkens in meerdere kelders per gebouw inbreken, gaat het mogelijk om een honderdtal kelders in totaal. De inbraken vonden onder meer plaats in appartementen langs de Nieuwpoortsesteenweg, de Vredestraat, de Steensedijk, de Koningstraat, en de Raversijdestraat.

Heel wat slachtoffers zijn tweedeverblijvers. Dat maakt het onderzoek er niet gemakkelijker op, want is het moeilijk om te weten wanneer de feiten precies gebeurd zijn of wat de buit juist is. In de meeste gevallen gaat het om bergruimtes waar vooral wijn, voedingswaren en kleren gestockeerd worden, of soms ook fietsen,” aldus nog commissaris Smits.

Westkust voorlopig gespaard

In buurgemeente Middelkerke werd de afgelopen twee weken in een zeventigtal kelders ingebroken, verspreid over diverse gebouwen. De politie heeft van het onderzoek naar de daders intussen een prioriteit gemaakt. “Zowel de interventieploegen, als de recherche, de wijkinspecteurs en de administratieve cel buigen zich momenteel over de feiten. Voorlopig zijn er weinig aanwijzingen naar de inbrekers”, zegt commissaris Els Vandenbussche. “Wellicht slaat men toe in kelders, omdat hier weinig sociale controle is. Zeker niet als de slachtoffers tweedeverblijvers zijn. Sommigen van hen verblijven momenteel in het binnen- en buitenland en hebben we nog niet kunnen contacteren om te achterhalen wat er precies gestolen is”, aldus commissaris Vandenbussche.

Of de inbraken aan elkaar gelinkt kunnen worden, moet verder onderzoek uitwijzen. Bij gelijkaardige inbraakplagen in het verleden waren de daders vaak lokale jongeren. Politiezone Westkust bleef vooralsnog gespaard van het fenomeen.

(DJ – Foto DJ)

Normal 0 21 false false false NL JA X-NONE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier