Drie Oekraïners aangehouden voor mensensmokkel op zeiljacht vanuit Nieuwpoort

Redactie KW

De Veurnse onderzoeksrechter heeft drie Oekraïners aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Dat meldt Frank Demeester van het parket van West-Vlaanderen. De verdachten zouden met een zeiljacht acht vluchtelingen vanuit Nieuwpoort naar het Verenigd Koninkrijk gebracht hebben.

Enkele dagen geleden vertrok een gehuurd zeiljacht met elf opvarenden. Toen de boot maandag om 17 uur opnieuw aanmeerde in Nieuwpoort, waren nog slechts drie personen aan boord. Politie en parket beschikken over aanwijzingen dat de acht anderen Oekraïense bootvluchtelingen waren. Zij zouden op het zeiljacht naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld zijn.

“Vruchtbare samenwerking”

Tijdens de actie werkte de Oostendse scheepvaartpolitie nauw samen met het Maritiem Informatiekruispunt (MIK) van Oostende. Het MIK waakt over de veiligheid op zee en controleert of de wetgeving er wordt nageleefd. “Eén van haar taken is het opsporen van illegale activiteiten, zoals mensensmokkel, drugs, verboden visserij en illegale olielozingen. Deze samenwerking is afgelopen maandag zeer vruchtbaar gebleken”, klink het bij het parket.

De drie verdachten werden maandagnamiddag aangehouden door de onderzoeksrechter. Vrijdag beslist de raadkamer in Veurne over hun verdere aanhouding.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier