Drie maanden met uitstel voor valse bommelding op marinebasis van Zeebrugge

© BELGA
Redactie KW

De man belde in juli 2014 in beschonken toestand naar de marinebasis en dreigde ermee enkele hoofden te gaan afhakken en ‘hun uniformen belachelijk te maken’.

De correctionele rechtbank van Brugge heeft Stefan S. voor een valse bommelding op de marinebasis van Zeebrugge veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel. Hij moet bovendien een boete van 600 euro betalen. De man ontkende dat hij dreigde met een aanslag.

Gasbom en vliegtuigbom

Tijdens de Marinedagen van begin juli 2014 belde Stefan S. op een avond drie keer naar de marinebasis in Zeebrugge. Volgens het parket dreigde hij in het eerste telefoongesprek met een aanslag. S. zou ook aangekondigd hebben een bom te plaatsen. Tijdens het tweede telefoontje bleef het stil. Volgens de telefonist herhaalde S. in het derde telefoontje de dreigementen. “De man aan de telefoon zei deel uit te maken van een militiegroep van de Britse inlichtingendienst MI-5. Ze zouden op de basis hoofden afhakken en onze uniformen belachelijk maken. Hij dreigde ook met een gasbom en een vliegtuigbom van het type MK-80″, getuigde de man op de vorige zitting.

De verdachte bleef formeel ontkennen dat hij in een van de drie gesprekken gewag maakte van een bom of een aanslag. Zijn advocaat, meester Bart Bleyaert, merkte op dat van dergelijke dreigementen in de transcriptie van het derde gesprek ook geen sprake is. De verdediging legde uit dat Stefan S. de Marinedagen bezocht had en daarna, in dronken toestand, besloot om telefonisch eens zijn mening over de werking van Defensie te geven.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier