Drie jaar gevorderd voor pillendealende vijftiger

De vijftiger werd twee jaar geleden al eens veroordeeld voor gelijkaardige feiten. © Archief
Redactie KW

Een 52-jarige man uit Vleteren moest zich maandag voor de Ieperse strafrechter verantwoorden voor gesjoemel met kankermedicijnen. Samen met zes andere beklaagden herlabelde en -verpakte hij medicatie die goedkoop werd aangekocht in het buitenland.

In januari 2015 werd Bart D.R. al veroordeeld tot een celstraf met uitstel, omdat hij gesjoemeld had met aidsremmers. Hij kocht de medicijnen goedkoop aan op de Indische markt en verkocht ze in Europa met woekerwinsten. D.R. stond toen aan het hoofd van een medisch bedrijf. Kort na dat vonnis begon de man uit Vleteren opnieuw, dit keer met medicijnen voor kankerpatiënten. Ook die werden in derdewereldlanden goedkoop gekocht, opnieuw verpakt en op de Europese markt verkocht.

“Het gaat om medicijnen voor wie chemo moet ondergaan, ter voorbereiding op stamceltransplantatie. Het is hele dure medicatie die meestal niet terugbetaald wordt. Mensen moeten benefiets organiseren, aankloppen bij fondsen,… om de medicijnen te kunnen betalen. Het is dan ook zeer laakbaar om uit puur winstbejag geld te slaan uit die vaak laatste strohalm”, sprak de openbare aanklager streng. Bart D.R. stond in contact met een Amerikaan, die de medicijnen liet leveren.

“Niet uit eigen initiatief”

De vijftiger studeerde zelf biomedische en een van de helpende handen is een laborante. Volgens het Openbaar Ministerie kunnen minstens zij niet beweren dat ze niet wisten wat ze aan het doen waren. “De Amerikaanse man verzekerde me meermaals dat alle vergunningen in orde waren. Ik heb geen daden gesteld uit eigen initiatief, enkel gedaan wat mij gevraagd werd”, zegt D.R.

Het parket is er van overtuigd dat de beklaagde wel wist dat het om valse documenten ging. Dat de medicijnen niet volgens procedurevoorschriften werden behandeld – voldoende koeling, mondmaskertjes, handhygiëne,… – doet bovendien vrezen dat de werking niet optimaal behouden werd.

“Het is zeer laakbaar om uit puur winstbejag geld te slaan uit die voor velen laatste strohalm” – openbare aanklager

De advocate van D.R. vraagt de verbeurdverklaring te beperking. In het vorig vonnis, over de HIV-medicatie, moest de vijftiger een schadevergoeding van 1 miljoen euro betalen, die in beroep werd herleid tot 280.000 euro. Bart D.R. heeft weinig financiële middelen. “Zijn naam in de sector is verbrand. Ook dat is al een straf”, meent zijn raadsman. Naast een verbeurdverklaring van het geschat vermogensvoordeel (18.000 euro), riskeert Bart D.R. drie jaar effectief. De laborante die hem hielp hangt een jaar met uitstel boven het hoofd. Voor de andere beklaagden wordt een voorwaardelijke straf gevorderd.

Vonnis op 27 maart.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier